Taiwan dijang...

Taiwan dijangka sertai AIIB

SHANGHAI, 3 Mei (AFP) – Pemimpin parti pemerintah Taiwan Kuomintang berkata hari ini beliau berasa ‘optimistik’ mengenai penyertaan pulau dalam bank pembangunan serantau pimpinan Beijing, meskipun China menolak bidaan Taiwan untuk menyertai pada bulan lalu.

Eric Chu, yang tiba di Shanghai semalam dalam lawatan pertama ke China oleh ketua KMT sejak 2008, mengeluarkan komen tersebut sebelum pertemuan dengan pemimpin China Xi Jinping di Beijing esok.

China pada bulan lalu menghancurkan harapan pulau untuk menjadi anggota pengasas Bank Pelaburan Infrastruktur Asia (AIIB), namun seorang jurucakap kementerian luar berkata ia boleh menyertai di bawah satu ‘nama yang sesuai’.

“Menyertai AIIB adalah hebat,” ujar Chu kepada wartawan mengenai isu sampingan forum antara selat di Shanghai.

“Saya fikir kami bersikap positif dan optimistik mengenai prospek itu.”

Eric Chu, pengerusi Kuomintang (KMT), menyampaikan ucapan semasa forum rentas semenanjung di Shanghai pada 3 Mei. – AFP
Eric Chu, pengerusi Kuomintang (KMT), menyampaikan ucapan semasa forum rentas semenanjung di Shanghai pada 3 Mei. – AFP

Ketika ditanya sama ada Taiwan boleh menyertai di bawah nama ‘China Taipei,’ Chu menjawab: “Itulah yang telah dicadangkan oleh kami.”

China telah menganggap Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayahnya sejak KMT melarikan diri dari China pada 1949 selepas tewas di tangan Parti Komunis China. Akibatnya, China secara rutin menentang tindakan oleh Taiwan untuk menyertai pertubuhan antarabangsa, berkata ia bukan sebuah negara.

Chu menggesa China supaya membenarkan Taiwan memainkan peranan yang lebih besar dalam apa yang digelarnya kegiatan antarabangsa.

“Saya berharap kami boleh membenarkan Taiwan bersikap lebih aktif dalam aktiviti antarabangsa dan ruang antarabangsa,” kata beliau dalam satu ucapan pada forum, yang dihadiri oleh pegawai kanan Parti Komunis Yu Zhengsheng.

Yu berkata forum itu akan ‘meninjau kebolehlaksanaan cadangan penyertaan dan kelayakan’ Taiwan dalam AIIB. Hubungan di antara kedua-dua pihak telah meningkat selepas Presiden Taiwan Ma Ying-jeou daripada parti KMT berkuasa pada 2008.

Pada 2010, kedua-dua pihak menandatangani satu pakatan perdagangan dikenali sebagai Perjanjian Rangka Kerja Kerjasama Ekonomi, dilihat sebagai langkah paling berani ke arah perdamaian.

Namun dasar KMT di China terbukti tidak popular di kalangan segelintir penduduk di Taiwan.

Semasa di forum Shanghai itu yang dihadiri oleh para akademik dan eksekutif perniagaan dari kedua-dua tanah besar China dan Taiwan, Chu membuat rujukan kepada tentangan ke arah dasar partinya di tempat asal.

“Di Taiwan, terdapatnya pelbagai pendapat berlainan. Kita harus menggunakan mentaliti positif. Mentaliti yang sihat. Sikap yang positif untuk berdepan dengan pembangunan hubungan rentas semenanjung ini,” katanya.

ARTIKEL YANG SAMA