Taiwan selidi...

Taiwan selidiki bank terlibat skandal panama

TAIPEI, 22 Ogos – Taiwan sedang menyiasat sebuah bank yang berkaitan dengan apa yang dipanggil sebagai skandal ‘Panama Papers’, di tengah denda AS$180 juta yang dikenakan oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat untuk “sikap tidak terang-terangan” undang-undang pencegahan pengubahan wang haram.

Pengawal selia Amerika minggu lalu berkata Mega International Commercial Bank Taiwan itu menunjukkan sikap acuh tak acuh terhadap transaksi yang dilakukan melalui Panama, yang dipanggilnya sebagai “bidang kuasa yang berisiko tinggi untuk pengubahan wang haram”.

Jabatan Perkhidmatan Kewangan Amerika Syarikat (DFS) berkata ia telah mengenal pasti “transaksi yang mencurigakan” di antara Cawangan New York dan Panama Mega Antarabangsa.

“DFS tidak akan bertolak ansur dengan sikap tidak terang-terangan undang-undang anti pengubahan wang haram,” kata Penguasa Perkhidmatan Kewangan Maria T. Vullo dalam satu kenyataan.

DFS berkata beberapa akaun pelanggan bank itu telah dibentuk dengan bantuan Mossack Fonseca – firma undang-undang Panama di tengah-tengah tempat pembuangan data yang besar pada bulan April tahun ini.

Beberapa bukti telah mendedahkan penyelewengan beberapa urusan kewangan luar pesisir yang digunakan syarikat shell untuk membantu ahli-ahli politik, selebriti dan bintang sukan untuk cukai. Walaupun syarikat-syarikat luar pesisir tidak berada dalam penyalahgunaan undang-undang itu, mereka boleh digunakan untuk melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti haram seperti pengelakan cukai atau pengubahan wang haram. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA