Taiwan silap ...

Taiwan silap lancar peluru berpandu

TAIPEI, 1 Julai (AFP) – Sebuah kapal perang Taiwan tersilap melancarkan peluru berpandu “kapal induk pesawat” supersonik ke China pada hari ini, kata tentera laut, tatkala hubungan di antara pulau dan pesaingnya merosot.

Peluru berpandu Hsiung-feng III terbang kira-kira 75 kilometer sebelum menjunam ke dalam perairan di luar Penghu, kumpulan pulau yang ditadbir oleh Taiwan di Selat Taiwan.

Tentera laut berkata masih tidak jelas bagaimana peluru berpandu, yang mempunyai jarak 300 kilometer, telah dilancarkan, namun mencadangkan ia mungkin disebabkan kesilapan manusia.

“Siasatan awal kami mendapati operasi tidak dilakukan mengikut prosedur biasa,” beritahu Penolong Laksamana Mei Chia-shu kepada wartawan, menambah satu siasatan telah dilancarkan.

Peluru berpandu ditembak ketika satu latihan pada kira-kira pukul 8:10 pagi daripada kapal peluru berpandu seberat 500-tan yang berlabuh di pangkalan tentera laut di selatan bandar Tsoying dan terbang ke arah China.

Helikopter dan kapal tentera laut dihantar untuk mencari peluru berpandu, kata Mei, menambah tentera telah melaporkan kesilapan kepada badan keselamatan tertinggi pulau, Persidangan Keselamatan Nasional.

Majlis Hal Ehwal China di Taiwan, yang mengendali dasar China, enggan berkata sama ada kejadian tersebut telah dilaporkan kepada Beijing.

Perhubungan rasmi di antara majlis dan rakan China telahpun dibekukan oleh Beijing disebabkan kerajaan baru Taiwan enggan mengiktiraf konsep “satu China”.

Taiwan missile