Taktik Itali ...

Taktik Itali tewaskan Belgium

LYON, 14 Jun (dpa) – Pasukan bukan pilihan Itali menghasilkan persembahan taktikal hebat untuk menewaskan Belgium 2-0 di Lyon dan memberikan kekalahan mengejut kepada salah satu pasukan pilihan bagi Euro 2016.

Emanuele Giaccherini menjaringkan gol pembukaan pada minit ke-31, apabila memanfaatkan hantaran jauh daripada Leonardo Bonucci. Ia satu ganjaran yang patut buat Itali, yang dapat mengawal baik gerakan pasukan yang lebih ramai pemain berkaliber dengan perancangan yang begitu mantap.

Peluang terbaik Belgium untuk menyamakan kedudukan disia-siakan oleh Romelu Lukaku pada awal separuh masa kedua, namun Itali juga mempunyai menambah jaringan sebelum Graziano Pelle memastikan kemenangan buat pasukannya pada waktu kecederaan.

Pasukan pilihan Kumpulan E Belgium kini di tangga terbawah kumpulan itu sementara Itali berada di atas selepas Ireland seri 1-1 dengan Sweden pada perlawanan lebih awal. Dalam perlawanan seterusnya, Itali akan berdepan Sweden pada Jumaat ini jam 9 malam (waktu tempatan) dan pada hari Sabtu Belgium akan berdepan Ireland jam 9 malam.

Hujan lebat telah melanda Lyon sebelum perlawanan bermula, membasahkan para penyokong yang berkumpulan di pusat bandar, namun ia reda sebelum perlawanan bermula, dan sistem saluran sit di padang berjaya menghalang daripada kebanjiran.

Ternyata taktik yang digunakan oleh pasukan Itali membawa hasil pada perlawanan tersebut. – AFP
Ternyata taktik yang digunakan oleh pasukan Itali membawa hasil pada perlawanan tersebut. – AFP

UEFA-Euro-2016-Logo

Belgium, yang disokong dengan sokongan riuh, bermula cerah ketika Lukaku hampir melepasi benteng pertahanan Itali namun ini membuktikan satu kejarangan pada separuh masa pertama.

Itali mengguna pakai formasi fleksibel yang bergantung kepada pemain-pemain jarak jauh Antonio Candreca dan Matteo Darmian untuk membawa bola ke atas dan ke bawah di bahagian sayap dalam sistem taktikal yang menawarkan format 5-3-2 ketika bertahan dan 3-3-4 apabila menyerang.

Tidak mengejutkan Darmian hanya mampu bertahan 58 minit dengan usaha berliku-liku itu, digantikan oleh Mattia De Sciglio, namun Candreva memainkan peranan yang diberikan kepada Darmian, yang juga membantu Pelle menjaringkan gol pada minit-minit akhir.

Belgium nampaknya kurang pasti bagaimana untuk bertindak balas apabila mereka bergelut untuk menemui pemain bintang mereka Kevin de Bruyne dan Eden Hazard di bahagian depan dan dihalang oleh pertahanan Itali di bahagian tengah.