‘Talian khas’...

‘Talian khas’ ASEAN-China

MANILA, 3 Ogos (AFP) – ASEAN dan China sedang berbincang untuk melaraskan satu “talian khas” bagi kes kecemasan berikutan pertikaian wilayah ke atas Laut China Selatan, menurut seorang pegawai Filipina hari ini.

Talian khas yang dicadangkan itu dibincangkan ketika mesyuarat para diplomat kanan dari China dan ASEAN, di Tianjin minggu lepas, menurut jurucakap Jabatan Luar, Charles Jose.

Jose, yang negaranya merupakan salah satu kawasan yang terjejas dalam pertikaian menggelegak ke atas perairan zon sengketa, mengatakan hal tersebut telah dirujuk kembali kepada kumpulan usaha sama dan masih jauh lagi bagi membuahkan hasil.

“Walaupun ini telah dipersetujui pada prinsip perancangan sebagai langkah tuaian awal, ia memerlukan perbincangan yang teliti,” katanya dalam satu kenyataan kepada AFP.

Beliau menekankan talian khas itu tidak akan dilancarkan pada mesyuarat Menteri Luar ASEAN akan datang.

Jurucakap Jabatan Luar Filipina, Charles Jose.
Jurucakap Jabatan Luar Filipina, Charles Jose.

Filipina dan rakan ahli-ahli ASEAN iaitu Negara Brunei Darussalam, Malaysia dan Vietnam bersaing untuk tuntutan ke atas Laut China Selatan bersama dengan China dan Taiwan.

Pertikaian itu telah bertambah tegang pada tahun kebelakangan dengan Filipina berada di barisan hadapan menuduh China “membuli” dalam menegaskan tuntutan ke atas perairan yang merupakan lorong laut dan kawasan perikanan yang penting, juga dipercayai memegang luas sumber mineral.

Pada bulan-bulan kebelakangan, Filipina telah meningkatkan penggeranya ke atas tuntutan semula tanah China untuk menjadikan batuan di laut tersebut kepada pulau buatan yang boleh menempatkan pangkalan tentera.

ASEAN, yang juga termasuk Indonesia, Kemboja, Laos, Myanmar, Singapura dan Thailand, telah mendesak bagi penubuhan “pengendalian kod” dengan China yang akan mengikat pihak-pihak menuntut saingan untuk tidak melakukan sebarang tindakan yang boleh mencetuskan konflik di rantau tersebut.

Meskipun rayuan bagi penyatuan, ahli-ahli ASEAN mempunyai agenda menyeleweng, dan blok tersebut mempunyai kesukaran mengambil pendirian bersama pada China yang telah menutup hubungan dengan beberapa ahli.