Taliban bebas...

Taliban bebas 21 tebusan

KANDAHAR, Afghanistan, 22 Jun (AFP) – Taliban telah membebaskan 21 daripada puluhan tebusan yang dikeluarkan daripada kenderaan mereka di lebuh raya di selatan Afghanistan, kata pegawai hari ini, sehari selepas mereka diculik oleh militan.

Penumpang diculik di daerah Washer wilayah Helmand ketika mereka sedang berjalan dalam sebuah bas dan dua trak dari selatan Kandahar ke barat wilayah Herat. Pegawai berkata semalam kira-kira 25 orang diculik.

“Dua puluh satu di antara mereka telah pun dibebaskan dan kini bersama dengan polis,” kata jurucakap gabernor Helmand Omar Zwak.

Kor tentera Afghan di selatan Afghanistan berkata mereka dibebaskan dalam satu operasi pada petang semalam di Marja daerah Helmand.

Namun Taliban menafikan dakwaan tersebut, berkata mereka memutuskan untuk membebaskan tebusan setelah mereka didapati ‘tidak bersalah’.

Pemberontak berkata sebelumnya mereka sedang menyasarkan pegawai kerajaan Afghan yang menaiki kenderaan.

“Kami mendapati 21 di antara mereka tidak bersalah dan membebaskan mereka,” beritahu jurucakap Taliban Qari Yousuf Ahmadi kepada AFP, berkata enam orang lain masih ditahan, angka yang tidak dapat disahkan oleh pegawai.