Taliban tidak...

Taliban tidak sedar rundingan damai

KABUL, 30 Julai (AFP) – Taliban hari ini menjauhi rundingan damai yang dijangkakan minggu ini dengan kerajaan Afghanistan, sementara tidak mengulas tentang laporan Kabul tentang kematian pemimpin mereka Mullah Omar.

Afghanistan semalam berkata Omar meninggal dunia dua tahun lalu di Pakistan, dalam pengesahan rasmi seumpamanya dari Kabul selepas sumber kerajaan tidak bernama dan sumber militan melaporkan kematian wiranya.

Para pemberontak tidak secara rasmi mengesahkan kematiannya dan dakwaan itu hanya dua hari sebelum pusingan baru rundingan dijangkakan menimbulkan keraguan berhubung proses damai yang lemah. “Outlet Media menyebarkan laporan bahawa rundingan damai akan diadakan tidak lama lagi, sama ada di negara China atau Pakistan,” kata Taliban dalam kenyataan bahasa Inggeris yang dihantar ke laman sesawangnya hari ini.

“Pejabat politik kami tidak mengetahui tentang proses seumpama itu,” tambah kenyataan itu, yang menimbulkan reaksi segera dari kerajaan Afghan.

kenyataan itu adalah ulasan pertama kumpulan itu, yang memperjuangkan pemberontakan hampir 14 tahun ke atas pasukan Afghanistan dan pasukan luar, sejak pengumuman dramatik Kabul semalam yang memetik “maklumat yang boleh dipercayai.”

Mullah Omar tidak dilihat secara terbuka sejak serangan ke atas Afghanistan pada tahun 2001 yang diketuai Amerika Syarikat (AS) yang telah menggulingkan kerajaan Taliban di Kabul.

Haseeb Sediqi, jurucakap Pengarah Keselamatan Kebangsaan, Afghanistan memberitahu AFP, bahawa Omar telah meninggal dunia di hospital di Karachi, bandar Pakistan, ‘dalam keadaan misteri’.

Berita angin tentang keadaan Omar yang tidak sihat dan malah kematiannya sering muncul pada masa lalu, tetapi Rumah Putih menambah lagi kenyataan tegas Kabul dengan menyifatkan laporan tentang kematiannya adalah ‘boleh dipercayai’

Kematian Omar menandakan tamparan hebat kepada Taliban, yang berpecah belah oleh perpecahan dalaman dan diancam oleh kebangkitan kumpulan Kerajaan Islam, pasukan pejuang jihad Timur Tengah yang dengan mantap memasuki Afghanistan.