Taliban tolak...

Taliban tolak proses damai Pakistan

ISLAMABAD/PESHAWAR, Pakistan, 15 Mac (Reuters) – Pegawai Pakistan mengugut akan mengusir Taliban Afghanistan daripada pangkalan di Pakistan sekiranya mereka tidak menyertai rundingan perdamaian pada bulan ini, tetapi militan menolak penaung tradisional mereka, kata dua pegawai, sekaligus menimbulkan keraguan mengenai sejauh mana Islamabad mengekalkan pengaruh ke atas mereka.

Selepas mesyuarat rahsia dengan pegawai Pakistan kira-kira dua minggu lalu, Mahkamah Tinggi Taliban bertemu di satu lokasi yang tidak didedahkan dan mengundi untuk menolak rundingan yang dijadual diadakan pada awal Mac dengan kerajaan Afghan, menurut seorang anggota majlis. Sebaliknya, pemberontak kini sedang kembali ke Afghanistan dalam apa yang dikatakan oleh mereka akan menjadi serangan sengit yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

Pengaruh Pakistan ke atas pemberontak adalah asas kepada pelan perdamaian yang dihasilkan dalam beberapa bulan lalu oleh Afghanistan, Pakistan, Amerika Syarikat dan China untuk menamatkan perang berusia 15 tahun di Afghanistan. Seorang pegawai Pakistan di Islamabad berkata kejayaan Taliban baru-baru ini di medan pertempuran di Afghanistan telah mengubah keseimbangan tersebut.

Gambar fail bertarikh 27 Februari 2016 menunjukkan anggota pasukan keselamatan Afghanistan memegang senapang beliau apabila dia berjalan di tapak serangan di Kabul, Afghanistan. – Reuters
Gambar fail bertarikh 27 Februari 2016 menunjukkan anggota pasukan keselamatan Afghanistan memegang senapang beliau apabila dia berjalan di tapak serangan di Kabul, Afghanistan. – Reuters

“Mereka tidak lagi memerlukan pangkalan mereka di Pakistan dalam cara yang sama, maka jika Pakistan mengugut akan mengusir mereka, ia tidak mempunyai kesan yang sama,” kata pegawai, seorang pegawai tentera bersara yang rapat dengan rundingan.

Pemberontak telah memenangi zon pengaruh baru, jika bukan kawalan langsung, daripada anggota keselamatan Afghan sejak Amerika Syarikat dan sekutunya mengeluarkan kebanyakan tentera dari Afghanistan pada akhir 2014, kata pegawai Afghan dan Barat.

“Tempat yang selamat di Pakistan sedang menghadapi ancaman akan dirampas,” kata Michael Kugelman daripada Institut Woodrow Wilson, kumpulan pemikir yang berpangkalan di Washington.

Tentera Pakistan telah lama dituduh mempertahankan Taliban sebagai satu cara untuk meneruskan permusuhan serantau dengan India. Bagaimanapun, pegawai Pakistan menafi dakwaan itu dan menegaskan kerajaan dan tentera mengakui perang Afghanistan mengugat keselamatan mereka sendiri.