Taliban umum ...

Taliban umum serangan

KABUL, 12 April (AFP) – Taliban Afghanistan hari ini mengumumkan permulaan ‘serangan musim bunga’ meskipun ketika kerajaan di Kabul cuba membawa para pemberontak kembali ke meja rundingan untuk menamatkan konflik teruk.

Taliban berkata dalam satu kenyataan mereka akan ‘menggunakan serangan besar-besaran ke atas kedudukan musuh di seluruh negara’ ketika serangan yang mereka gelar Operasi Omari” dalam memberi penghormatan kepada pengasas gerakan itu yang telah meninggal dunia Mullah Omar, yang kematiannya diumumkan tahun lalu.

Serangan tahunan musim bunga lazimnya menandakan permulaan ‘musim pertempuran’ meskipun musim sejuk penghentian lebih pendek dan mereka terus memerangi pasukan kerajaan meskipun dengan kurangnya kekuatan.

Kenyataan itu menjanjikan ‘serangan taktikal dan yang mencari kesyahidan’ ke atas kubu kuat musuh, rujukan kepada pengeboman berani mati – strategi yang telah lama digunakan oleh kumpulan ini ke atas musuh-musuhnya, polis dan tentera Afghanistan, yang mereka anggap sebagai ‘konco-konco’ Barat.

Semalam, 12 rekrut baru terbunuh dalam satu serangan seumpamanya di timur negara itu.

Kumpulan pejuang Islam, yang telah memperjuangkan pemberontakan sejak digulingkan dari berkuasa pada tahun 2001, juga menjanjikan serangan ke atas 13,000 anggota pasukan NATO yang pada masa ini ditempatkan di negara itu, secara rasmi berperanan dalam latihan dan penasihat pada akhir misi gempur dalam tahun 2014,

“Dengan menggunakan strategi pelbagai segi diharapkan musuh asing akan lemah semangat dan terpaksa keluar dari negara itu,” kata mereka.

Taliban telah membuatkan pengunduran semua pasukan asing sebagai syarat awal kepada perolehan rundingan damai langsung dengan Kabul yang bermula musim panas lalu di Pakistan tetapi tiba-tiba berakhir selepas ia mendedahkan bahawa Mullah Omar sudah lama meninggal dunia sejak dua tahun lalu.

Memberi tindak balas terhadap pengumuman itu, Dawlat Waziri, jurucakap bagi Kementerian Pertahanan berkata “Taliban mengumumkan serangan mereka setiap tahun, ini adalah sebahagian dari propaganda mereka yang tidak bermakna bagi kami.”

“Kini Taliban telah menolak rundingan damai, kami bersedia untuk memberi respons kepada peperangan dengan peperangan.”