Tanah runtuh ...

Tanah runtuh ragut 17 jiwa

YANGON, 13 Okt – Kejadian tanah runtuh akibat hujan lebat telah mengorbankan kira-kira 17 orang di timur Myanmar dan memaksa pemindahan ramai lagi, lapor media kerajaan hari ini.

Kejadian tanah runtuh melanda sebuah kampung di pekan bandar Hpa-saung di negeri terpencil Kayah tengah hari semalam, mengorbankan 10 orang dan tujuh wanita, lapor Global New Light of Myanmar.

Lebih 360 orang dipindahkan ke tempat perlindungan sementara di sekolah dan sebuah hospital tempatan, dengan dijangkakan akan berlakunya hujan lebat lagi, menurutnya.

Ramai orang terbunuh pada bulan Julai itu apabila banjir paling teruk dalam tempoh beberapa tahun melanda negara itu, yang menjejaskan 1.6 juta orang di seluruh negara.

Hujan monsun tahunan di Myanmar menjadi tali keselamatan kepada para petani tetapi juga terbukti membawa maut, dengan kejadian tanah runtuh, banjir kilat sering berlaku.

Banjir baru-baru ini telah memusnahkan kawasan luas di rantau penting pengeluar beras negara dan membangkitkan kebimbangan tentang dapat sampai kepada para pengundi sebelum pilihan raya yang begitu dijangkakan iaitu pada 8 November. – AFP