Tapak arkeolo...

Tapak arkeologi Syria dijarah

SOFIA, 16 Sept (AFP) – Tapak-tapak arkeologi di Syria telah dimusnahkan ‘dalam skala industri’ dan bergerak daripada penjarahan itu adalah pelampau Islamic State (IS) yang dibiayai, ketua UNESCO memberi amaran hari ini.

“Imej satelit menunjukkan bahawa tapak-tapak arkeologi di Syria berlopak-lopak akibat beribu-ribu penggalian haram…yang menunjukkan berlakunya penjarahan skala industri,” kata Irina Bokova di Sofia.

“Mengehadkan perniagaan haram dalam harta benda kebudayaan adalah keutamaan pertama kerana ia membiayai tindakan pelampau,” ujarnya kepada persidangan.

“Dunia menjangkakan daripada kami untuk mengambil tindakan muktamad dan tidak berkompromi…untuk menghentikan sumber ini daripada membiayai pelampau.”

Dalam masa empat tahun perang saudara dengan Islamic State (IS) yang mengawal sebahagian besar negara itu, Persatuan Perlindungan Arkeologi Syria (APSA) mengatakan lebih 900 monumen dan tapak arkeologi telah dijarah, dimusnahkan atau rosak.

Kumpulan jihad telah meletupkan beberapa menara makam terkenal di Palmyra tapak warisan dunia yang disenaraikan UNESCO, yang mereka takluk pada Mei.

ARTIKEL YANG SAMA