Tapak hotel m...

Tapak hotel mewah runtuh, dua maut

YANGON, 22 Jun (AFP) – Dua pekerja pembinaan terkorban dan berpuluh lagi cedera apabila sebahagian hotel mewah yang sedang dalam pembinaan di bandar kedua Mandalay, Myanmar telah runtuh, mencetuskan bidaan terdesak selama 30 jam untuk membebaskan seorang lelaki yang terperangkap di celah runtuhan, menurut polis hari ini.

Pasukan penyelamat bekerja 24 jam untuk menyelamatkan pekerja lelaki berusia 18 tahun yang terperangkap selepas insiden petang Sabtu itu berlaku di tapak pembinaan, menurut polis tempatan, yang akhirnya berjaya menariknya keluar daripada runtuhan semalam.

“Dia telah diselamatkan malam semalam antara jam 10 hingga tengah malam,” pegawai kanan balai polis tempatan perbandaran Chan Mya Thazi, Saw Aung Myo memberitahu AFP, yang mengatakan sekitar 22 orang telah mengalami kecederaan.

Tapak itu, yang dibina oleh kontraktor tempatan, adalah untuk dijadikan hotel mewah Pullman, menurut jurucakap bagi kumpulan Accor Hotel, yang mengatakan syarikat itu sedang menjalankan maklumat terperinci mengenai insiden berkenaan.