Tata Steel In...

Tata Steel India mahu jual cawangan UK

MUMBAI, 30 Mac (Reuters) – Tata Steel di India, pengeluar keluli terbesar Britain, menawarkan untuk menjual seluruh perniagaannya di UK untuk membendung kerugian teruk, satu tindakan yang akan menentukan batasnya di bawah usahanya untuk menembusi industri keluli yang merosot di Britain.

Selepas mesyuarat lembaga di Mumbai, syarikat keluli itu berkata prestasi kewangan cawangannya di UK telah merosot mendadak dalam beberapa bulan ini, ekoran keadaan lemah bertahun-tahun lamanya yang telah pun memaksanya membuang beratus pekerja.

Menyalahkan kos pengeluaran yang tinggi, kelemahan pasaran domestik dan import yang meningkat ke Eropah dari negara seperti China, Tata tidak melihat banyak perubahan dalam dasar kompetitif operasinya di UK, yang menggaji kira-kira 15,000 orang dan termasuk Port Talbot, kilang keluli terbesar di Britain.

Akibatnya, Tata berkata dalam satu kenyataan cawangannya di Eropah akan “meninjau kesemua opsyen untuk penyusunan semula portfolio, termasuk pemberhentian pelaburan Tata Steel UK, pada keseluruhan atau sebahagian.”

Kilang Tata di Pelabuhan Talbot, Wales, Britain yang ditawarkan untuk jualan oleh ibu pejabat Tata Steel di India. –Reuters
Kilang Tata di Pelabuhan Talbot, Wales, Britain yang ditawarkan untuk jualan oleh ibu pejabat Tata Steel di India. –Reuters

“Berdasarkan syarat-syarat pembiayaan yang teruk pada masa depan, Lembaga Tata Steel Eropah akan dinasihatkan untuk menilai dan melaksana opsyen yang paling praktikal pada masa yang sesuai,” tambahnya.

Tata Steel membeli pengeluar keluli Inggeris-Belanda Corus pada 2007 dan telah bergelut untuk memulihkan syarikat itu.

Syarikat itu berkata ia masih berunding dengan kerajaan UK, yang telah meluahkan kebimbangan mengenai kehilangan pekerjaan dalam industri. Port Talbot, walaupun jauh daripada era kegemilangannya pada 1960, masih menggaji kira-kira 4,000 orang, dan Tata adalah salah sebuah syarikat swasta paling penting di Wales.

Kesatuan mengalu-alukan keputusan untuk tidak menutup kilang itu namun meminta Tata supaya menjadi “penjual bertanggungjawab” dan kerajaan supaya memainkan peranannya.

ARTIKEL YANG SAMA