Tehran majuka...

Tehran majukan industri minyak, tarik pelabur asing

TEHRAN, 19 Okt – Menteri Minyak Iran Bijan Zanganeh melancarkan serangan hari ini di tengah industri menghadapi ‘parasit’ yang mengambil keuntungan berlebihan bagi faedah kewangan mereka sendiri.

Komen beliau, sehari selepas Amerika Syarikat dan Eropah berpindah untuk mengangkat sekatan ke atas Iran berikutan perjanjian nuklear Julai lalu, bertepatan dengan usaha untuk menarik syarikat minyak antarabangsa kembali ke Tehran.

Pelepasan sekatan boleh membuka jalan kepada Iran, yang mempunyai simpanan minyak dan gas terbesar di dunia, dari sekatan pengeluaran dan pelaburan beberapa dekad lalu.

Tetapi peluang baru muncul selepas satu siri skandal rasuah di mana orang tengah telah didakwa oleh kerajaan lepas kerana memintas sekatan minyak untuk mendapatkan komisen.

Salah seorang daripada mereka, Babak Zanjani, kini dalam percubaan untuk melakukan penipuan dan jenayah ekonomi, dituduh mengelapkan wang sebanyak 2.8 bilion (2.5 bilion euro) sepanjang tempoh perkhidmatan bekas Presiden Mahmoud Ahmadinejad.

p18-1_20151020

Zanjani boleh menghadapi hukuman mati jika beliau disabitkan. Menteri minyak menggesa pelabur asing untuk berurusan secara langsung dengan kementeriannya, daripada menggunakan pihak ketiga untuk mereka mencari jalan ke pasaran tenaga yang banyak di republik Islam itu.

“Saya mencadangkan syarikat-syarikat asing menjauhkan diri daripada individu-individu yang korup,”.

Iran akan mengadakan sidang di Tehran pada 21 hingga 22 November ini untuk memperkenalkan terma kontrak baru yang direka untuk menarik syarikat asing kembali. – AFP