Telefon pinta...

Telefon pintar Huawei dimuatkan kamera Leica

SHENZHEN, China, 1 April (AFP) – Telefon pintar daripada syarikat kontroversi teknologi China, Huawei akan menggunakan kamera premium daripada pengeluar Jerman Leica, katanya pada hari ini dalam peningkatan keuntungannya yang dipacu oleh bahagian penggunanya.

Pembuat telefon pintar pada lewat Februari lalu mengumumkan akan perkongsian mereka dengan Leica, salah satu nama yang paling dihormati dalam industri kamera, bagi usaha untuk meningkatkan pemilihan telefon pintar premium mereka.

“Kami akan melancarkan telefon P9 utama kami tidak lama lagi dan ia adalah satu produk yang kami usahakan dengan Leica dalam penghasilannya,” kata Timbalan Huawei Pengerusi Guo Ping pada sidang akhbar yang diadakan di ibu pejabat mereka di Shenzhen.

“Kami perlu bekerjasama dengan rakan kongsi yang kuat dalam bidang ini bagi menyediakan produk yang terbaik,” kata Guo, sambil menambah bahawa terdapat “persaingan sengit” dalam pasaran pengguna.

Huawei menyaksikan peningkatan keuntungan bersih sebanyak 33 peratus tahun ke tahun pada 2015, yang mencapai 36.9 bilion yuan (A $5.7 bilion), dan berkata perolehan bagi tahun ini adalah 395 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 37 peratus.

Perniagaan penggunanya meningkat 72.9 peratus kepada 129.1 bilion yuan, selepas penghantaran 108 juta telefon pintar bagi tahun semasa dan membawa sumbangan kepada pengaruh pertumbuhan yang semakin meningkat dalam jenama Huawei.

ARTIKEL YANG SAMA