Teleskop digu...

Teleskop digunakan Armstrong temui galaksi baru

SYDNEY, 24 Feb (Reuters) – Sebuah teleskop Australia yang digunakan untuk membuat siaran langsung bagi langkah pertama seorang lelaki di bulan pada tahun 1969 telah menemui beratus galaksi baru yang tersembunyi di belakang ‘Milky Way’ dengan menggunakan penerima inovatif yang mengira gelombang radio.

Saintis di telekop Parkes, 355 kilometer (220 batu) ke barat Sydney, berkata mereka telah mengesan 883 galaksi, satu pertiga darinya tidak pernah dilihat sebelum ini. Pencarian itu dilaporkan dalam isu terbaru Astronomical Journal di bawah tajuk ‘The Parkes Hl Zone of Avoidance Survey’.

‘Beratus galaksi baru ditemui, menggunakan teleskop yang sama yang digunakan untuk menyiarkan secara langsung gambar – gambar TV dari Apollo 11,’ kata Lister Staveley-Smith, seorang profesor di Universiti Pusat Antarabangsa Australia Barat bagi Pengajian Radio Astronomi.

“Teknologi elektronik pada masa dahulu berbeza dan sebab itu mengapa kami masih boleh menggunakan teleskop lama ini,’ katanya.

Gambaran artis daripada galaksi yang terdapat dalam zon Pengelakan ‘the Zone of Avoidance’, ditunjukkan dalam ilustrasi yang tidak bertarikh, yang diberikan kepada Reuters oleh Pusat Antarabangsa bagi Pengajian Radio Astronomi. - Reuters
Gambaran artis daripada galaksi yang terdapat dalam zon Pengelakan ‘the Zone of Avoidance’, ditunjukkan dalam ilustrasi yang tidak bertarikh, yang diberikan kepada Reuters oleh Pusat Antarabangsa bagi Pengajian Radio Astronomi. – Reuters

Penemuan itu berlaku ketika saintis sedang menyiasat rantau hampir kepada Great Attractor, graviti anomali dalam ruang antara galaksi. Great Attrqactor dilihat menulis Milky Ways dengan kuasa graviti yang sama lebih dari dua juta kilometer sejam (1.24 juta mph).

Dengan menggunakan gelombang radio telah membolehkan saintis untuk melihat sekitar debu dan bintang dalam Milky Ways yang sebelumnya menghalang pandangan teleskop, laporan kajian. Staveley-Smith, pengarang utama dalam ‘Astronomical Journal’, berkata saintis cuba untuk berada di bawah Great Attractor sejak pelencongan universal kali pertama ditemukan pada 1970an dan 1980an.

‘Ia adalah sebahagian teka-teki yang hilang, yang menjadi struktur mengenai alam semesta setempat,’ kata Michael Burton, seorang profesor di Universiti New South Wales, Sekolah aliran Physics.

‘Mereka mampu untuk melihat melaluinya dan melengkapkan gambar mengenai bagaimana keadaan bahagian angkasa.”