Tenis: perlaw...

Tenis: perlawanan lebih sukar – Hewitt

SYDNEY, 24 Feb (AFP) – Kapten pasukan Australia bagi Piala Davis, Lleyton Hewitt menyokong pemain–pemain muda, Nick Kyrgios dan Bernard Tomic dalam pertandingan akan datang menentang AS tetapi menekankan ia akan menjadi persaingan sukar.

Tomic dan Kyrgios pada Selasa lalu mengumumkan sebagai sebahagian dari pasukan Australia, yang juga melibatkan Sam Groth dan pakar bergu, John Peers untuk menentang pasukan Kumpulan Dunia pertandingan pertama pada 4 hingga 6 Mac.

“Saya percaya terhadap kedua mereka,” kata Hewitt mengenai pemain nombor 21 dunia itu, Tomic dan Kyrgios, yang memenangi gelaran ATP pertamanya di Terbuka Marseille pada Ahad lalu.

“Saya rasa gandingan itu boleh berkesan dalam memihak kita. Tetapi ia akan menjadi pertandingan tenis yang sukar, anda tahu tekanan dan jangkaan selalu memainkan peranan besar dalam Piala Davis,” kata bekas pemain nombor satu dunia itu.

“Tetapi Bernie, terutamanya, mencatatkan rekod terbaik Piala Davis dan ia pasti mendapatkan pemain dan tenis yang berkualiti untuk menewaskannya dalam Piala Davis.”

Aksi Hewitt semasa perlawanan pusingan pertama menentang rakan senegara, James Duckworth pada kejohanan tenis Terbuka Australia di Melbourne Park yang lalu. – Reuters
Aksi Hewitt semasa perlawanan pusingan pertama menentang rakan senegara, James Duckworth pada kejohanan tenis Terbuka Australia di Melbourne Park yang lalu. – Reuters

Kapten pasukan AS, Jim Courier mengumumkan John Isner, Jack Sock dan dua pemain kembar, Bob dan Mike Bryan dalam jadual bagi pertandingan di Kooyong, kata pemain Tenis Australia hari ini.

Kyrgios dan Tomic tidak diragukan berbakat tetapi juga memiliki reputasi turun dan naik selepas perbalahan bersama pihak berkuasa.

Dalam pertandingan pertamanya bagi Piala Davis sebagai kapten, Hewitt juga memberikan Peers peluang pertamanya untuk beraksi dalam pertandingan itu selepas “gandingan yang luar biasa beberapa tahun”.

“Jelas bergu selalunya menjadi pertandingan penting, tetapi saya merasakan pada ketika ini, kami sudah pasti pemain bawahan tidak mengira siapa yang kami hadapi, kerana kami menjangkakan Bryans akan berada di sebelah jaringan,” katanya.

ARTIKEL YANG SAMA