Tenis: tiada ...

Tenis: tiada jalan mudah – Courier

MELBOURNE, 29 Feb (Reuters) – Piala Davis tidak membawa bebanan ketika ia memasuki kalendar pertandingan tenis dan tidak terdapat solusi mudah bagi mencergaskan kembali pertandingan pasukan, menurut kapten pasukan AS, Jim Courier (gambar).

AS menentang Australia dalam pertandingan pembukaan Kumpulan Dunia di Melbourne minggu ini dan walaupun kehadiran besar dijangka di Looyong Lawn Tennis Club, Courier berkata perlawanan yang sudah berusia 116 tahun itu bergelut untuk menarik penonton global.

“Saya menyatakan jika Piala Davis adalah syarikat perdagangan umum dan grand slam adalah syarikat perdagangan, Piala Davis sudah menjadi global oleh seseorang,” juara grand slam empat kali, Courier memberitahu di Kooyong pada Isnin lalu.

“Ia tidak membawa bebanannya bagi beberapa minggu ia diadakan musim ini. Dan ia menjejaskan saya kerana saya bersemangat mengenainya. Ia bukanlah di sini jika saya tidak hirau mengenainya.”

pg23_160301_c

“Saya rasa terdapat keghairahan di sini bagi Piala Davis di negara ini dan ia bukanlah perbincangan mudah bagaimana untuk memperbaikinya.

“Tetapi saya benci untuk melihatnya kehilangan tempat, untuk melihat pemain-mereka tidak meninggalkannya tetapi mereka pasti ramai pemain yang memilih untuk tidak beraksi dan anda suka melihat mereka untuk beraksi apabila tepat pada masanya.”

Persekutuan Tenis Antarabangsa, yang mengendalikan Piala Davis, mempunyai perubahan dalam pertandingan yang membawa kepada pemain telah lama mengkritik, bagi format tersebut dan penjadualan semula kalendar tenis yang padat.Presiden ITF yang baru, David Haggerty berharap untuk menekankan format ‘empat terakhir’ yang akan menyaksikan pertandingan separuh akhir dan kumpulan akhir dalam pertandingan satu minggu yang dimainkan di tempat biasa.

ARTIKEL YANG SAMA