Tentera AS ba...

Tentera AS bayar pemberontak Syria

WASHINGTON, 23 Jun (Reuters) – Pemberontak Syria menerima latihan daripada tentera Amerika Syarikat (AS) untuk bertempur dengan militan Negara Islam (IS) dan dibayar AS$250 hingga AS$400 setiap bulan, bergantung dengan kemahiran, prestasi dan posisi kepimpinan, Pentagon memberitahu kelmarin.

Ia belum jelas berapa orang pemberontak Syria yang sekarang ini dibayar.

Kolonel tentera Steve Warren, jurucakap Jabatan Pertahanan, berkata minggu lalu sebanyak 200 pejuang Syria menjalani latihan dan 1,500 selanjutnya menyelesaikan pemeriksaan keperluan.

Setiausaha Pertahanan Ashton Carter berkata pada bulan Mei, pejuang Syria yang terlibat dalam misi pimpinan AS akan mendapat “pampasan,” tetapi tidak memberitahu berapa.

Pemerintah tentera laut Elissa Smith, jurucakap Pentagon, berkata pelatih-pelatih akan menerima gaji.

Tentera AS membayar pemberontak Syria yang menerima latihan dari tentera. – Reuters
Tentera AS membayar pemberontak Syria yang menerima latihan dari tentera. – Reuters

Kira-kira 6,000 warga Syria secara sukarela mengikuti dalam usaha AS untuk melatih dan melengkapi kekuatan tentera Syria sederhana.

Warren berkata minggu lepas, usaha tersebut telah berjalan perlahan dari yang dijangka disebabkan kesukaran menapis sukarelawan dan membawa mereka keluar dari Syria untuk latihan.

Kapten tentera laut Scott Rye, jurucakap Gabungan Bersama Pasukan Tindakan Anyara Agensi Syria, berkata beberapa jumlah telah berhenti atau dikeluarkan, termasuk satu kumpulan yang telah pergi bersama kira-kira 10 hari lalu.

Sebab-sebab pergi termasuk “kesemua daripada sukarelawan hadir tanpa mempunyai kad ID kepada golongan bawah umur, dan tidak layak untuk mengikuti latihan,” ujar Rye.

Dia menolak untuk memberitahu berapa ramai lagi pejuang yang tinggal, tetapi berkata: “Kumpulan yang berhenti semua berhenti pada waktu yang sama selepas latihan selama beberapa minggu. Ini suatu yang luar biasa, dan saya anggapnya satu peristiwa serentak.”