Tentera AS be...

Tentera AS berusaha tangkis serangan Taliban

KABUL, 11 Feb – Tekanan meningkat ke atas ketenteraan AS untuk berusaha lebih bagi membantu pasukan Afghanistan untuk menangkis ancaman yang ditunjukkan oleh para militan Taliban, dan para pemerintah di Washington dan Kabul bersetuju bahawa kuasa udara yang meningkat mungkin boleh membuat yang paling kelainan.

Dengan sedikit tentera Amerika di negara itu dan peraturan penglibatan mereka yang terbatas, pemerintah Pasukan NATO di Afghanistan Jeneral John Campbell yang akan meninggalkan jawatannya percaya kebenaran lebih meluas bagi pasukan adalah cara terbaik menyokong pasukan tempatan.

Itu termasuklah serangan dari udara, yang menurun secara mendadak pada tahun 2015 selepas NATO yang kehadirannya di Afghanistan didominasi oleh pasukan bersenjata AS, secara rasmi menamatkan operasi gempur untuk beralih kepada melatih dan membantu pasukan tempatan. Sebilangan orang pegawai kanan Afghanistan dalam kebimbangan.

“Hanya bantuan udara dan serangan udara melumpuhkan Taliban,” kata Jeneral Daud Shah Wafadar, pemerintah Pasukan ke 205 tentera Afghanistan, yang berpangkalan di bandar selatan Kandahar berhampiran dengan beberapa pertempuran paling sengit dalam beberapa bulan kebelakangan. Gesaannya bagi lebih banyak serangan bom bukanlah perkara baru, tetapi perdebatan memerlukan tindakan segera sejak pemberontak Taliban meraih perolehan wilayah besar, terutamanya di Kunduz di utara dan kawasan luas di wilayah selatan, Helmand.

“Saya berpendapat tahun ini kami menyaksikan Taliban telah mengambil kesempatan dari pengurangan bilangan pesawat udara pasukan bersekutu,” Campbell memberitahu Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata minggu lalu.

Tentera AS ketika di dalam kubu pertahanan mereka. – Reuters
Tentera AS ketika di dalam kubu pertahanan mereka. – Reuters

AS telah melancarkan kira-kira 400 serangan udara tahun lalu dari kira-kira 1,100 pada tahun 2014, apabila ia dalam mod penuh gempur. Pesawat udara AS telah melancarkan 12 serangan udara dalam tempoh dua hari di Helmand bulan lalu dalam penglibatan serius yang luar biasa. Serangan digunakan untuk membantu melegakan dua belas pasukan tentera khas AS yang berkhidmat di negara itu bagi misi dengan rakan mereka di Afghanistan. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA