Tentera berke...

Tentera berkelas dunia menjelang 2020

BEIJING, 13 Mei (Xinhua) – China bercita-cita menamatkan pembaharuan tentera dan mempunyai angkatan bersenjata yang berupaya menggunakan taktik perang bermaklumat pada tahun 2020, menurut pelan pembangunan tentera lima tahun yang disiarkan semalam.

Dalam tempoh lima tahun akan datang, angkatan bersenjata China akan mencatat “pertambahan besar dalam keupayaan pertempuran utama,” kata pelan pembangunan tentera lima-tahun ke-13 (2016-2020), dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tentera Utama (CMC).

Menjelang tahun 2020, Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) akan menamatkan proses pelaksanaan teknikal untuk kesemua tentera dan mencatat perkembangan penting dalam menggabung maklumat dan teknologi komputer, kata dokumen.

Tempoh lima tahun akan datang akan menetap asas yang kukuh untuk PLA menjadi tentera kelas dunia, katanya.

Dasar utama termasuk penyusunan semula strategik perkhidmatan berlainan, pembangunan senjata dan logistik, kemudahan IT, latihan pertempuran dan kerjasama tentera antarabangsa.

Lebih banyak sumber akan disalurkan dalam projek yang mempertingkat kesediaan pertempuran, melancarkan pembaharuan utama dan mempertingkat faedah untuk anggota tentera lelaki dan wanita.

Sejak kebelakangan ini, PLA telah menjalani penyusunan semula, dengan CMC mengambil alih pentadbiran keseluruhan, dan pusat teater yang menumpukan pada pertempuran. Cawangan tentera yang berlainan akan menggunakan pembangunan mereka sendiri.

Langkah-langkah bermula pada Disember dengan perasmian pusat am untuk PLA, Tentera Roket PLA dan Tentera Sokongan Strategik PLA. Bekas ibu pejabat tentera – kakitangan, politik, logistik dan persenjataan disusun semula ke dalam 15 agensi baru di bawah CMC.

Pada Februari, lima pusat teater PLA ditubuhkan, mengganti tujuh pusat kawasan tentera.