Tentera Indon...

Tentera Indonesia bantu perangi dadah, keganasan, rasuah

JAKARTA, 25 Mei (Reuters) – Hampir dua dekad selepas ketenteraan Indonesia dikeluarkan dari hal ehwal awam dengan kejatuhan pemimpin berpengaruh Suharto, Presiden Joko Widodo semakin mendekatkan tentera ke dalam usaha beliau memerangi dadah, keganasan dan rasuah.

Para pegawai Istana dan tentera berkata langkah Widodo sebahagiannya dibentuk untuk mengimbang balas pegawai-pegawai kanan polis yang telah bertengkar dengannya dan menurut pengkritik beliau cuba melemahkan agensi yang mengetuai kempen terhadap rasuah.

Pihak polis mengakui “masalah” dalam hubungannya dengan Suruhanjaya Pembanterasan Rasuah (KPK) tetapi berkata ia bekerjasama dengan agensi itu untuk menangani rasuah.

Prospek peranan lebih besar bagi ketenteraan dalam perkara awam bukanlah menandakan pengembalian kepada autoritarianisme tentera Jeneral Suharto, apabila ia menyelia dasar kerajaan dan juga memberikan kawalan keselamatan negara, menurut para pegawai.

Sudah tentu ketua tentera Moeldoko cuba menghentikan kebimbangan ini.

Gambar fail bertarikh 13 ,ei 2015 menunjukkan Presiden Joko Widodo (tengah), dalam seragam tentera bersama Ketua Tentera Indonesia Jeneral Gatot Nurmantyo (kiri) dan Ketua Tentera Darat Jeneral Moeldoko (kanan) sebelum mengetuai upacara pembinaan hospital tentera di Jakarta. – AFP
Gambar fail bertarikh 13 ,ei 2015 menunjukkan Presiden Joko Widodo (tengah), dalam seragam tentera bersama Ketua Tentera Indonesia Jeneral Gatot Nurmantyo (kiri) dan Ketua Tentera Darat Jeneral Moeldoko (kanan) sebelum mengetuai upacara pembinaan hospital tentera di Jakarta. – AFP

“Selagi pihak ketenteraan diperlukan negara untuk mengawal perkembangan negara yang dilaksanakan oleh kementerian-kementerian, maka teruskanlah,” Moeldoko yang bersara dalam bulan Julai, memberitahu para pemberita bulan ini.

“Tetapi tidak sesiapa pun seharusnya cuba menarik ketenteraan ke dalam politik.”

Bagaimanapun para pengkritik terhadap langkah Widodo bimbang ia akan mewujudkan duluan berbahaya di sebuah negara yang mana ketenteraan mempunyai tradisi panjang penglibatan dalam politik dan yang secara langsung melantik presiden buat pertama kalinya hanya 11 tahun yang lalu.

“Sementara penglibatan bersimbolik dengan pihak ketenteraan adalah penting untuk melaksanakan perkara ini dan memberi isyarat kestabilan, kami menjejaki laluan berbahaya di sini,” kata Tobias Basuki, penganalisis politik di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa, sebuah kumpulan pemikir tempatan.

“Dalam jangka panjang ia akan mewujudkan satu pengaruh dalam politik Indonesia jika pihak ketenteraan tidak menjauhi kehidupan awam.”

Seorang pegawai kanan kerajaan yang mengetahui langsung tentang perkara ini memberitahu Reuters bahawa Widodo, presiden pertama dari luar elit politik atau pasukan ketenteraan negara, bergelut untuk memperlihatkan dirinya mengatasi pasukan polis dan penaung politiknya, yang termasuklah orang kanan dalam parti beliau sendiri.

Beliau lebih mempercayai tentera dari polis, menurut pegawai itu dan menganggapnya kekuatan yang berpotensi mengimbangi.