Tentera kawal...

Tentera kawal semula sumber air Delhi

NEW DELHI, 22 Feb (Reuters) – Tentera India telah mengawal sebuah terusan yang membekal tiga perlima daripada air Delhi, kata ketua menteri negeri hari ini, sekali gus menambah harapan satu krisis air di metropolis dengan lebih 20 juta penduduk dapat dihindarkan.

Ketua Menteri Arvind Kejriwal menulis dalam twitter bahawa tentera telah merampas kawalan pintu terusan Munak ke utara Delhi daripada pembantah. Beliau sedang menganggarkan masa yang akan diambil untuk air sampai ke bandar.

Bantahan oleh kasta Jat di negeri jiran Haryana telah melumpuhkan jalan raya dan perkhidmatan kereta dan membunuh sekurang-kurangnya 10 orang dalam satu cabaran kepada pihak berkuasa negeri dan kerajaan negara yang ditadbir oleh parti nasionalis Perdana Menteri Narendra Modi.

Walaupun kerajaan tunduk semalam kepada permintaan Jat untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan kerajaan dan tempat dalam pendidikan, pemimpin bantahan berkata mereka akan meneruskan dengan bantahan mereka.

“Kami akan meneruskan bantahan. Kerajaan fikir kami akan tunduk kepada taktik tekanan mereka tetapi mereka membuat kesilapan besar dengan tidak menghirau kami,” beritahu Ramesh Dalal, anggota kumpulan Jat Arakshan Andolan, kepada Reuters. “Jat bertekad untuk memenangi perjuangan. Mereka terpaksa menghantar tentera untuk mengawal kemarahan kami tetapi itu pun mereka gagal.”

Penduduk mengisi bekalan air mereka dari sebuah trak air di New Delhi. – Reuters
Penduduk mengisi bekalan air mereka dari sebuah trak air di New Delhi. – Reuters

Rusuhan meningkat pada hujung minggu di seluruh Haryana, negeri luar bandar dengan 25 juta penduduk ke barat ibu negara. Jat, yang membentuk satu perempat daripada penduduk negeri, sebahagian besar merupakan masyarakat pemilik tanah luar bandar yang telah mengalami kerugian tatkala pertumbuhan penduduk telah mengurangkan saiz ladang keluarga sementara kemarau dua tahun menjejas tanaman mereka.

Terdapat laporan meletusnya konflik antara kasta di beberapa tempat bergolak sementara penduduk mengisytiharkan kawasan larangan lain untuk polis dan tentera, meskipun penghantaran hampir 10,000 tentera dan pengawal sempadan untuk menumpaskan bantahan.

Pembantah membakar stesen kereta api dan bilik pameran kereta, menyekat lalu lintas jalan raya dan memaksa pembatalan beratus kereta api. Pengeluar kereta terbesar India, Maruti Suzuki, telah menutup dua buah kilang disebabkan gangguan kepada rangkaian bekalannya.