Tentera Korea...

Tentera Korea S tubuh unit operasi penerbangan khas

SEOUL, 12 Okt – Arahan khas peperangan Korea Selatan berusaha untuk mewujudkan unit penerbangan bagi menghantar komando ke Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK) semasa konflik ketenteraan, menurut laporan media tempatan hari ini.

Usaha untuk mewujudkan sebuah unit operasi penerbangan khas adalah bagi membolehkan pasukan khas untuk menyusup masuk ke DPRK pada waktu luar jangkaan dengan mempunyai aset penerbangan sendiri.

Pelan ini adalah berdasarkan laporan yang dikemukakan oleh komander peperangan khas kepada Perhimpunan Kebangsaan bagi jawatankuasa pertahanan negara. Penggubal undang-undang telah memeriksa pejabat-pejabat kerajaan dengan lebih kerap.

Penciptaan unit khas itu dilaporkan bertujuan untuk membolehkan arahan peperangan khas untuk menjamin keupayaan penghantaran komando melalui aset penerbangan tanpa sokongan daripada Angkatan AS Korea (USFK) atau arahan operasi penerbangan tentera Korea Selatan.

Arahan ini juga menolak untuk mewujudkan sebuah unit operasi khas bagi menjalankan misi strategik khas.

Misi khas ini belum diketahui, tetapi pertubuhan-pertubuhan berita tempatan menyangka bahawa misi ini adalah untuk menghapuskan kepimpinan DPRK dan kemudahan nuklear utama sekiranya berlaku konflik ketenteraan. – Xinhua