Tentera opera...

Tentera operasi khas AS kini ditempatkan

WASHINGTON, 14 Jan (Reuters) – Satu pasukan tentera baru AS, tentera operasi khas telah tiba di Iraq dan sedang bersedia untuk bekerjasama dengan tentera Iraq untuk menghadapi sasaran kumpulan berani mati IS, kata Setiausaha Pertahanan AS Ash Carter semalam.

Carter menyatakan dalam satu ucapan beliau bahawa penempatan tentera AS yang meluas dapat mempertingkatkan usaha Amerika untuk mempercepatkan kempen menentang IS, kedua-dua di Iraq dan Syria. “Pasukan ekspedisi yang khusus yang saya telah umumkan pada bulan disember lalu kini sudah di tempat dan sedang bersedia untuk bekerjasama dengan rakyat Iraq untuk menentang pejuang ISIS dan komander,” kata Carter di Fort Campbell di Kentucky.

Sementara pasukan yang dijangka berjumlah hanya kira-kira 200, menandakan perkembangan AS terbaru terhadap tekanan tentera IS. Ia juga akan mendedahkan tentera Amerika dalam risiko yang lebih besar.

Carter berkata kumpulan kecil daripada tentera telah menjalin hubungan dengan pemberontak, dan juga sasaran baru samaada serangan udara dan ‘serangan dari pelbagai jenis.’

“Pengendali ini telah membantu menumpukan usaha-usaha warga tempatan, kemampuan pasukan tentera mampu melemahkan ISIL, termasuk melalui talian komunikasi mereka,” kata Carter. Republikan berusaha menggambarkan strategi Obama untuk mengalahkan IS sebagai suatu kecacatan dan tidak mencukupi, kerana plot militan atau tumpuan cadangan serangan itu jauh daripada kemampuan mereka di Iraq dan Syria.

ARTIKEL YANG SAMA