Tentera Pakis...

Tentera Pakistan tuduh India sokong keganasan

ISLAMABAD, 6 Mei (Reuters) – Tentera Pakistan telah menuduh agensi risikan utama India sebagai membangkitkan keganasan dalam kritikan awam luar biasa yang mungkin menambah ketegangan di antara kedua-dua negara nuklear itu.

Tuduhan keluar selepas satu mesyuarat komander tentera tertinggi di ibu pejabat tentera di bandar Rawalpindi semalam untuk mengkaji semula satu serangan ke atas militan di kawasan barat laut dan isu keselamatan.

“Persidangan juga memandang serius penglibatan RAW dalam membangkitkan keganasan di Pakistan,” kata tentera dalam satu kenyataan, merujuk kepada Cawangan Penyelidikan dan Analisis (RAW) India, cawangan risikan luarnya.

Sementara pegawai tentera Pakistan sering menuduh India sebagai campur tangan, adalah luar biasa untuk tentera menuduh agensi pengintipan India dalam satu kenyataan rasmi.

Negara jiran tersebut telah bertempur dalam tiga peperangan sejak 1947, dua di antaranya mengenai rantau Kashmir yang dituntut sepenuhnya oleh kedua-dua negara tetapi ditadbir sebahagian oleh mereka.