Tentera rejim...

Tentera rejim terus mara, penduduk lari ke selatan Aleppo

ALEPPO, Syria, 23 Nov – Tentera pro-kerajaan Syria semakin mara kehadapan, jauh ke dalam kawasan yang dikuasai pemberontak di timur Aleppo semalam, memaksa orang awam untuk melarikan diri ke kawasan selatan untuk mengelakkan diri dari serangan rejim untuk menawan semula seluruh bandar itu.

Penawanan semula timur Aleppo akan memberi kemenangan terbesar kepada kerajaan dalam konflik lima tahun Syria dan menangani sebarang tamparan hebat kepada pembangkang.

Bandar itu pernah menjadi kuasa ekonomi di negara itu, tetapi telah dimusnahkan oleh peperangan yang telah membunuh 300,000 orang sejak ia bermula dengan protes anti-kerajaan pada Mac 2011.

Pesawat tentera udara menjatuhkan risalah-risalah di timur Aleppo, menggesa pemberontak untuk mengedarkan makanan kepada orang awam, meninggalkan kawasan tersebut dan membolehkan penduduk berbuat sedemikian.

Peta bandar Aleppo menunjukkan zon-zon yang dikuasai dan diserang apabila tentera kerajaan mara ke timur bandar yang dikuasai pemberontak. - AFP
Peta bandar Aleppo menunjukkan zon-zon yang dikuasai dan diserang apabila tentera kerajaan mara ke timur bandar yang dikuasai pemberontak. – AFP

Tentera kerajaan telah menyerang kawasan itu dengan serangan udara dan bom tong tentera apabila tentera darat maju menunju daerah timur utama Masaken Hanano, Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia berkata.

Seminggu dalam pusingan terbaru bagi mendapatkan bandar itu, tentera rejim telah mengawal sekitar satu pertiga daripada daerah tersebut, kata Balai Cerap.

Kawasan itu diserang habis-habisan semasa peperangan berlaku, dan ramai penduduk telah melarikan diri. Milad Shahabi, ahli majlis tempatan, memberitahu AFP bahawa penduduk telah melarikan diri ke bahagian selatan timur yang dikuasai pembangkang. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA