Terbuka AS ‘s...

Terbuka AS ‘saingan empat penjuru’

TACOMA, AS, 21 Jun (AFP) – Empat pemain akan berkongsi pendahuluan pada awal pusingan akhir Terbuka AS hari ini yang hanya kali kedua berlaku dalam sejarah pertandingan selepas 1973 di Okamont.

Pemain dari AS, Dustin Johnson dan Jordan Spieth, Jason Day dari Australia dan Branden Grace dari Afrika Selatan adalah kuartet empat bawah par 206.

Mereka mencatatkan kelebihan tiga pukulan berbanding pemain lain dan salah seorang daripada mereka akan melakukan tugasan itu di padang golf Chambers Bay ke selatan Seattle.

Jalan ceritanya adalah kuat dan tidak lebih daripada Day yang jatuh pada akhir pusingan kedua kerana serangan sakit kepala tetapi masih berjaya untuk mempamerkan pusingan paling menarik dalam sejarah Terbuka AS semalam.

Ketika dia bergelut untuk bertahan dan dilihat tertekan, beliau juga mempunyai kesukaran untuk menyusuli kedudukan bolanya. Tetapi dia mengekalkan permainan seperti pemain lain di sekelilingnya dalam keadaan kecewa di atas padang golf tersebut yang tidak pernah meragut mangsa.

Jordan Spieth berjabat tangan dengan Kessler Karain sementara Patrick Reed pula berjabat tangan dengan Michael Greller pada green ke-18 semasa pusingan ketiga Terbuka AS di Chambers Bay semalam. – AFP
Jordan Spieth berjabat tangan dengan Kessler Karain sementara Patrick Reed pula berjabat tangan dengan Michael Greller pada green ke-18 semasa pusingan ketiga Terbuka AS di Chambers Bay semalam. – AFP

“Saya tidak merasakan hebat untuk keluar lebih awal dan kemudian saya lemah di depan sembilan akibat ubat yang saya makan, kemudian menghasilkan belakang sembilan,” kata pemain berusia 27 tahun dari Queensland itu.

“Jason dirawat di kawasan Chambers Bay selepas merasa pening ketika menghampiri penghujung pusingan,” kata pengurusnya, Bud Martin dalam satu kenyataan. “Dia mahu merakamkan rasa terima kasihnya kepada semua ucapan daripada peminat dan rakan-rakan,” katanya.

Begitupun, tiada sebarang keputusan lanjut mengenai keadaan pemain di ranking ke-10 dunia itu, sama ada akan melengkapkan pusingan ketiga, hari ini atau sebaliknya.

Spieth, 21, dari Texas yang dilihat sebagai muka baru dalam golf AS menggantikan Tiger Woods, melakukan sesuatu yang hanya dilakukan lima pemain lain – memenangi Masters dan Terbuka AS pada masa yang sama berada setengah laluan untuk menghasilkan kejayaan dalam kalendar tahunan Grand Slam.

Dia mungkin juara Terbuka AS termuda sejak Bobby Jones pada 1923 dan termuda memenangi dua kerjaya sejak Gene Sarazen pada Age 1922, bagaimanapun dia percaya tidak hadir ke sini sekadar untuk beraksi.

ARTIKEL YANG SAMA