Terlalu awal ...

Terlalu awal untuk rai kemenangan

LA PAZ, 22 Feb (AFP) – Kerajaan Evo Morales menggesa bagi bersabar berikutan satu pungutan suara yang akan membolehkan presiden Bolivia itu menjawat bagi penggal keempat, mengatakan keputusan terikat meskipun unjuran media yang berlawanan.

Media setempat menyatakan lewat kelmarin bahawa Bolivia telah menolak satu langkah untuk mengubah perlembagaan dan menafikan Morales untuk menjawat bagi penggal keempat, berkemungkinan melanjutkan jawatannya hingga 2025.

Para pengundi memberikan pendapat mereka dalam pindaan perlembagaan yang membolehkan Morales dan Naib Presiden Alvaro Garcia untuk melanjutkan mereka lima tahun lagi apabila penggal ketika ini berakhir pada 2020. Kedua-duanya telah memegang kuasa sejak 2006.

Morales tewas undian pungutan suara 52.3 peratus kepada 47.7 peratus, menurut perangkaan tidak rasmi yang dipetik dari televisyen swasta ATB. Unitel televisyen memberikan “tiada” undian 51 peratus kepada 49 peratus.Tidak begitu pantas, kata Garcia.

“Kami berdepan seri teknikal yang sangat jelas, dan ia berkemungkinan tinggi angka ini akan secara drastik berubah” apabila kiraan rasmi diteruskan, kata Garcia, memberi isyarat unjuran media menunjukkan undi tidak yang bertahan boleh menjadi salah.Garcia berkata undian pedalaman, di mana Morales mendapat kebanyakan sokongan, masih lagi perlu dikira, dan juga undian-undian warga Bolivia yang berada di luar negeri.

“Jadi ia lebih untuk menahan keterujaan kamu dan dengan tenang menunggu bagi keputusan,” Garcia memberitahu para wartawan. “Kesemua sambutan mungkin bertukar menjadi tangisan.”Morales telah berkata dia menjangka untuk melihat 70 peratus dalam sokongan dalam bidaannya, jadi satu kekalahan adalah yang paling teruk dan kekalahan pertama buat Morales, yang telah menerajui negara itu sejak 2006.