Terminal Jaka...

Terminal Jakarta baru dibanjiri selepas dibuka

JAKARTA, Indonesia, 15 Ogos – Operator lapangan terbang utama bandar Indonesia telah meminta maaf kepada para penumpang kerana terminal barunya dibanjiri selepas hujan melimpahi paip sistem saliran dan menenggelami kawasan ketibaan kelmarin.

Terminal bernilai AS$560 juta dibuka minggu lepas untuk penerbangan domestik bagi pengangkutan kebangsaan Garuda namun telah menerima lambakan aduan tentang kekurangan kesediaannnya.

Operator lapangan terbang dan kerajaan berharap terminal baru itu, dan landasan ketiga yang sedang dibangunkan, akan dapat mengurangkan kesesakan di lapangan terbang Soekarno-Hatta dan menjadikan Jakarta satu pesaing kepada Singapura dan Bangkok bagi perhentian antarabangsa di Asia Tenggara.

PT Angkasa Pura II, operator lapangan terbang, berkata ia berjaya mengawal kebanjiran itu dalam masa sejam dan sedang menyiasat puncanya.

Media tempatan berkata saliran mungkin telah tersumbat oleh serpihan pembinaan.

Syarikat itu merancang bagi penerbangan lain untuk beransur-ansur memindahkan penerbangan mereka ke terminal itu dan ia merancang untuk memulakan pembaharuan dua terminal lama, dibina dalam tahun 1984 dan 1992, tidak lama lagi.

Lapangan terbang Soekarno-Hatta akan dapat mengendalikan 62 juta penumpang setahun sebaik saja terminal yang diubahsuai itu beroperasi sepenuhnya semula pada awal tahun 2018. Lapangan terbang mengendalikan kira-kira 54 juta penumpang tahun lepas, menjadikan ia lapangan terbang ke-18 paling sibuk di dunia, menurut Majlis Lapangan Terbang Antarabangsa. – AP