Terokai, buka...

Terokai, buka peluang perniagaan di Asia

SINGAPURA, 15 Jun (Xinhua) – Kesatuan Eropah (EU) hari ini melancarkan Perniagaan Avenues EU dalam program Asia Tenggara untuk membantu Perniagaan Kecil dan Sederhana (PKS) dan memperoleh manfaat peluang perniagaan yang berpotensi di rantau yang pesat berkembang.

Program ini bertujuan untuk menjalinkan kerjasama yang berpanjangan dalam perniagaan di Asia Tenggara, yang akan memberi tumpuan kepada memudahkan 20 misi perniagaan yang akan diadakan selama seminggu itu.

Program tersebut menyasarkan menyasarkan sehingga 1,000 PKS Eropah untuk menerokai pelbagai sektor di Asia Tenggara dalam tempoh lima tahun akan datang.

Sektor-sektor ini termasuk pembinaan dan bangunan teknologi, alam sekitar dan teknologi air, dan makanan dan minuman.

“Asia Tenggara merupakan kawasan yang membentangkan potensi yang belum diterokai yang besar bagi perniagaan Eropah, memandangkan kelas pertengahan yang semakin berkembang, mempunyai tenaga yang mahir bekerja dan celik yang boleh menyokong permintaan perniagaan serta menyediakan asas yang sesuai untuk kemudahan pengeluaran,” kata Duta Besar EU ke Singapura, Dr Michael Pulch.

     “Saya yakin bahawa kerjasama yang diberikan oleh Perniagaan Avenues EU dalam program Asia Tenggara akan terbukti memberi manfaat bersama untuk kedua-dua PKS Eropah dan rakan-rakan Asia Tenggara mereka,” katanya.

Pengerusi Persekutuan Perniagaan Singapura (SBF), Teo Siong Seng, juga berpendapat yang sama.

“EU memainkan peranan penting dalam perdagangan, pelaburan dan ekonomi global. Setelah menyaksikan kemajuan yang dicapai melalui kerjasama semasa fasa perintis, kami gembira untuk meneruskan sokongan kami dalam program lima tahun yang baru ini. Perniagaan Avenues EU dalam inisiatif Asia Tenggara akan membawa lebih banyak peluang dan pelaburan yang akan memberi manfaat kepada rantau ini dan perniagaan tempatan. “

Pada majlis itu, Delegasi EU ke Singapura juga melancarkan Laporan Perdagangan dan Pelaburan EU-Singapura dalam edisi 2016, yang menunjukkan bahawa perdagangan EU-Singapura pada barangan terkini meningkat sebanyak 7.7 peratus pada 2015, manakala perdagangan dua hala perkhidmatan meningkat 15.4 peratus.

ARTIKEL YANG SAMA