Tertuduh dija...

Tertuduh dijadikan ‘kambing hitam’

KOH SAMUI, Thailand, 24 Sept (Reuters) – Peguam untuk dua pekerja asing Myanmar yang dituduh membunuh dua pelancong British di pulau Thai memohon lebih banyak masa pada Khamis untuk membuktikan mereka dijadikan mangsa dan ‘kambing hitam’ yang tidak bersalah berikutan dengan pembunuhan kejam berprofil tinggi.

Hannah Witheridge dan David Miller, kedua-duanya berusia 20-an, telah dipukul hingga mati setahun yang lalu di pulau percutian selatan Koh Tao, mencetuskan kemarahan di Britain. Pemeriksaan bedah siasat juga menunjukkan Witheridge telah dirogol.

Peguam cuba untuk meyakinkan hakim bahawa Zaw Lin dan Win Zaw Htun telah dirangka oleh polis di bawah tekanan untuk menyelesaikan kes yang telah menarik perhatian antarabangsa dan menjejaskan imej Thailand sebagai ‘syurga pelancongan’.

Pertahanan tentatif sehingga Jumaat ini untuk mengakhiri kes itu, tetapi ketua peguam Nakhon Chomphupat berkata terdapat masalah untuk meyakinkan saksi bagi memberi keterangan.

Pusat pertahanan itu membuktikan sebalik fakta apa yang dilihat sebagai siasatan setengah-setengah dan dicemari oleh forensik telah dipertikaikan, termasuk tempat kejadian tercemar dan penggunaan video untuk mengawasi tertuduh.

Mereka telah menolak untuk mendedahkan laporan terakhir kepada orang lain selain daripada keluarga mangsa, sebagai syarat yang telah dipersetujui.

Kebanyakkan orang dari Myanmar, juga dikenali sebagai Burma, bekerja di pulau percutian Thailand Koh Tao, Koh Phangan dan Koh Samui, hanya perjalanan singkat dari selatan Myanmar merentasi semenanjung tanah besar yang sempit.

Anggaran 2.5 juta pekerja Myanmar di Thailand telah membuat kiriman wang dan ramai yang mengadu mereka mengalami penganiayaan, termasuk peras ugut, polis Thailand berkata.