Tesla berdepa...

Tesla berdepan dakwaan berhubung alat pandu automatik

BEIJING, 15 Sept – Tesla menghadapi penelitian baru di China mengenai sistem alat pandu automatik kenderaannya selepas televisyen negeri menyiarkan dakwaan mengatakan seorang lelaki terbunuh dalam kemalangan yang mengaktifkan ciri-ciri bantuan pemandu keretanya.

Penyiar negeri CCTV menyiarkan satu laporan semalam mengenai kemalangan pada Januari yang membunuh Gao Yaning, 23 tahun.

Laporan termasuk gambar dash cam kereta yang merempuh sebuah trak jingga yang bergerak perlahan. Satu siasatan rasmi dalam laporan berkata ciri-ciri alat pandu automatik kereta adalah aktif pada masa nahas.

CCTV melaporkan keluarga Gao telah menyaman Tesla di mahkamah Beijing, walaupun tindakan guaman tidak dapat diperoleh dalam rekod mahkamah di internet. Pegawai di mahkamah tidak menjawab telefon hari ini, cuti am di China.

Tesla berkata dalam satu kenyataan bahawa kereta rosak terlalu teruk dalam kemalangan untuk membolehkannya menghantar data kepada server syarikat, dan keluarga Gao tidak bekerjasama dengan siasatan syarikat.

Gambar fail pada 25 April 2016 menunjukkan ahli kakitangan membersihkan bonet Tesla Model S berhampiran pengiklanan paparan ciri pandu sendiri Tesla di Pusat Pameran Automotif Antarabangsa Beijing, China. - AP
Gambar fail pada 25 April 2016 menunjukkan ahli kakitangan membersihkan bonet Tesla Model S berhampiran pengiklanan paparan ciri pandu sendiri Tesla di Pusat Pameran Automotif Antarabangsa Beijing, China. – AP

“Kami telah berusaha untuk bekerjasama dengan pelanggan kami untuk menyiasat punca nahas, tetapi beliau belum memberikan kami sebarang maklumat tambahan yang akan membenarkan kami berbuat demikian,” katanya.

Seorang jurucakap untuk syarikat tidak menjawab soalan mengenai apa yang telah dilaporkan oleh kereta sebelum kemalangan.

Laporan siaran merupakan halangan berpotensi untuk usaha Tesla yang berpangkalan di Palo Alto untuk berkembang di China, pasaran kereta terbesar di dunia.

Tesla telah meninjau membina sebuah kilang pengeluaran di China, tetapi di bawah peraturan negara ia memerlukannya bergabung dengan sebuah syarikat domestik. – AP