Thai sahkan k...

Thai sahkan kes MERS

BANGKOK, 19 Jun (Reuters) – Pihak berkuasa Thailand memerlukan hampir empat hari untuk memastikan kes pertama negara itu berkenaan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS), menteri kesihatan berkata hari ini, satu kelewatan masa yang boleh meningkatkan kebimbangan tersebarnya virus maut itu di Asia.

Thailand mengesahkan kes pertama MERS kelmarin, melalui seorang ahli perniagaan 75 tahun dari Oman, belum lama selepas wabak tersebut bermula di Korea Selatan bulan lepas dan telah menjangkiti 166 orang dan membunuh 24, dilihat masih mendatar.

Menteri Kesihatan Awam Thailand Rajata Rajatanavin berkata 59 orang yang telah bersentuhan dengan lelaki terjangkit tersebut sedang dipantau.

Lelaki tersebut tiba di Bangkok Isnin lepas untuk mendapatkan rawatan kesihatan penyakit hati di sebuah hospital swasta, ujar Rajata.

Dia menolak untuk memberitahu nama hospital tersebut dan berkata pesakit tersebut telah dipindahkan ke institut penyakit berjangkit di Bangkok kelmarin dan diletakkan dalam kuarantin.

Petugas lapangan terbang Thailand memantau kemasukan pelancong berikutan kes pertama MERS didapati di negara itu. – AFP
Petugas lapangan terbang Thailand memantau kemasukan pelancong berikutan kes pertama MERS didapati di negara itu. – AFP

“Ia memerlukan kira-kira empat hari untuk mendiagnosis kes ini dan dua ujian makmal,” Rajata memberitahu Reuters.

Kesemua 59 orang sedang dipantau termasuk dua rakan penumpang penerbangan lelaki tersebut ke Bangkok, kata Rajata.

Kes di Thailand itu akan meningkatkan kebimbangan di Asia dalam satu lagi wabak serupa Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) 2002-2003 yang bermula di China dan membunuh kira-kira 800 orang di dunia.

Saham di syarikat penerbangan Thailand dan hotel jatuh hari ini dengan pengendali hotel, Hotel Plaza Central menjunam 6.6 peratus. Pengendali lapangan terbang, Lapangan Terbang Thailand jatuh 4.2 peratus ke lebih dari tiga minggu rendah.