Thaksin minta...

Thaksin minta Baju Merah ‘pura-pura mati’

UDON THANI, Thailand, 20 Sept (Reuters) – Daripada hidupan dalam buangan sendiri, pemimpin berpengaruh pedalaman pembangkang Baju Merah Thailand menyampaikan mesej ringkas kepada pengikutnya yang jengkel dengan pemerintahan kuku besi junta: jangan menonjolkan diri sekarang, jangan panik, dan pura-pura mati sahaja.

Bekas perdana menteri jutawan Thaksin Shinawatra, pemimpin politik lama pengundi utara yang setia, sedang memantau peristiwa di negaranya dengan teliti dan menggesa penyokongnya yang mahukan sekutunya kembali berkuasa agar bersabar.

“Apabila saya bercakap dengan Thaksin, dia memberitahu saya untuk berpura-pura mati agak lama,” ketua Baju merah Kwanchai Praipana, seorang ketua popular pro-Thaksin di wilayah timur laut Udon Thani memberitahu Reuters.

“Dia memberitahu saya…untuk menunggu sehingga pilihan raya seterusnya. Itu akan menjadi momen apabila kita akan menang. Satu-satunya soalan adalah sama ada pilihan raya akan pernah berlangsung.”

Kwanchai mengatakan dia bercakap dengan Thaksin sebulan lalu, meskipun dia tidak menjelaskan lebih lanjut bagaimana mereka berkomunikasi. Thaksin yang tinggal di luar negara bagi mengelakkan hukuman penjara bagi rasuah, disingkirkan dalam satu kudeta dalam 2006, namun kekal sebagai tokoh utama dalam politik Thai.

Meskipun tentera mencengkam kuat kuasa semenjak ia menggulingkan saki baki kerajaan adik Thaksin, Yingluck dalam satu lagi kudeta tahun lalu, dia dan sekutunya sudah memenangi setiap pilihan raya semenjak 2001 dan kemarahan semakin memuncak dalam kalangan petani dan pembangkang politik.