The Challenge...

The Challenge serlah kegigihan wanita Sudan

KHARTOUM, 8 Sept – Di atas padang yang kotor bersebelahan lapangan terbang Khartoum, Sara Edward menyaksikan para pemain yang diharapkannya untuk menjadi pasukan bola sepak wanita kebangsaan pertama Sudan mempamerkan kemahiran mereka, menyepak kepulan debu.

Seramai 15 pemain menggunakan nama “The Challenge” kerana halangan yang mereka hadapi — tiada peralatan, tiada pembiayaan dan keraguan terhadap pihak berkuasa Islam Sudan.

“Kami berharap pasukan ini akan menjadi pasukan antarabangsa,” kata Edward ketika dia menyaksikan kumpulan wanita tersebut berlatih sambil pesawat-pesawat melepasi di atasnya.

“Kami bukannya teruk seperti orang lain. Kami hanya kekurangan peluang,” katanya yang berusia 29 tahun.

Kekotoran di jersi dan seluar hijaunya, dengan memberikan arahan dan galakan, Edward adalah penjana di sebalik pasukan itu.

Para pemain bola sepak wanita dari pasukan The Challenge ketika terbabit dalam sesi latihan di sebuah padang bola sepak berhampiran lapangan terbang Khartoum. Gambar dirakam pada 13 Ogos 2015. – AFP
Para pemain bola sepak wanita dari pasukan The Challenge ketika terbabit dalam sesi latihan di sebuah padang bola sepak berhampiran lapangan terbang Khartoum. Gambar dirakam pada 13 Ogos 2015. – AFP

Dilahirkan di Juba, dia menjadi rakyat Sudan Selatan apabila ia berpisah pada 2011 dan tidak dapat beraksi bagi The Challenge jika mereka mahu mendapatkan status kebangsaan.

Tetapi dia masih menekankannya bersama pasukan, yang disertainya pada 2001 apabila ditubuhkan di Kolej Comboni Khartoum.

Ketika waktu senja menjelma dalam sesi latihan, suhu meningkat sekitar 40 darjah Selsius (104 darjah Fahrenheit).

Kesemuanya tetapi dua pemain berlatih dengan seluar pendek dan baju-t, yang dirasakan Edward mungkin menjadi sebahagian tanggungjawab bagi kesukaran mereka.

“Masyarakat Sudan berkata wanita tidak seharusnya memakai seluar pendek,” kata Edward.

“Dalam sukan lain, seperti bola tampar, mereka berusaha menghasilkan seluar panjang yang sesuai untuk dipakai apabila mereka beraksi.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA