Theresa May P...

Theresa May PM wanita kedua

LONDON, 13 Julai – Theresa May menjadi perdana menteri wanita yang kedua Britain hari ini, mengambil alih pucuk pimpinan daripada David Cameron yang kariernya sudah berakhir bersama referendum Brexit, dengan tugas menggentarkan mengetuai negara keluar daripada Kesatuan Eropah (EU).

Cameron, yang menjadi perdana menteri selama enam tahun, akan mengucapkan selamat tinggal semasa sesi soal jawab terakhir dalam parlimen sebelum menyerahkan peletakan jawatannya kepada Ratu Elizabeth II di Istana Buckingham.

Monarki itu kemudian akan memanggil May, menteri dalam negeri dalam kerajaan dulu, untuk membentuk kabinet baru.

Perdana menteri yang baru dilantik itu dijangka akan mula mengumumkan pilihan menteri-menterinya, termasuk menteri yang bertanggungjawab mengetuai rundingan Brexit dengan EU dalam hubungan baru.

Menteri Kewangan, George Osborne, yang berusaha keras agar Britain kekal dalam EU, juga dijangka akan kehilangan kerjanya, dengan Mei mengkritik tajam tentang legasi ekonominya awal minggu ini.

Kaum wanita dijangka akan memikul beberapa jawatan teratas, dengan menteri tenaga pada masa ini, Amber Rudd dan menteri pembangunan antarabangsa Justine Greening mendapat peranan utama bersama menteri luar negeri Philip Hammond dan pengempen Brexit, Chris Grayling, yang merupakan ketua House of Commons. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA