Tiada laporan...

Tiada laporan kecederaan, gempa bumi gegar Sepanyol

MADRID, 25 Jan – Tiada sebarang laporan mengenai kecederaan atau kerosakan utama di seluruh pantai selatan Sepanyol, awal hari ini selepas gempa bumi besar magnitud 6.3 melanda kira-kira 162 kilometer (100 batu) dari tenggara Malaga.

Gempa bumi itu melanda pada 04.22 GMT, Institut Geografi Sepanyol berkata, diikuti dengan enam gempa susulan yang lebih rendah. Kajian Geologi Amerika Syarikat sebelum ini melaporkan gegaran mempunyai 6.6 magnitud dan telah didaftarkan pada 33 kilometer (20 batu) kedalaman.

Perkhidmatan kecemasan di selatan Andalucia dalam satu kenyataan di Twitter, mereka telah menerima 250 panggilan daripada penduduk yang cemas.

Gegaran dan gempa susulan turut dirasai di seluruh rantau itu, termasuk di bandar-bandar Malaga, Cordoba, Seville dan Granada.

Di Melilla, sebuah daerah Sepanyol di pantai Maghribi, perkhidmatan kecemasan berkata mereka telah menerima lebih daripada 200 panggilan daripada orang yang memberi amaran dan maklumat mengenai kerosakan harta benda. Sekolah akan kekal ditutup pada hari Isnin agar bangunan dapat diperiksa.

Serpihan dari  bangunan yang dilihat di jalan Melilla, Sepanyol, selepas gempa bumi yang besar berlaku. – Reuters
Serpihan dari bangunan yang dilihat di jalan Melilla, Sepanyol, selepas gempa bumi yang besar berlaku. – Reuters

Media di Melilla berkata janakuasa sedang dipulihkan ke kawasan-kawasan yang terjejas di mana ia telah dipotong. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA