Tiada maut na...

Tiada maut nahas pesawat Emirates

DUBAI, 3 Ogos – Sebuah pesawat Emirates bersama 275 orang di dalamnya terbabit dalam nahas ketika mendarat di lapangan terbang di sini hari ini, namun kesemua penumpang selamat dikeluarkan, kata kerajaan.

Rakaman di media sosial menunjukkan asap keluar berkepul-kepul dari pesawat.

“Sebuah pesawat Emirates dari India terbabit dalam nahas ketika mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai.

“Semua penumpang selamat dikeluarkan dan tiada kecederaan dilaporkan setakat ini,” kata Pejabat Media Dubai dalam akaun Twitter menambah semua penerbangan keluar dari lapangan terbang itu dihentikan “sehingga notis lanjut.”

Emirates mengesahkan insiden terbabit.

Imej yang diambil daripada video menunjukkan asap naik selepas insiden kemalangan penerbangan Emirates ketika mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai semalam. – AFP
Imej yang diambil daripada video menunjukkan asap naik selepas insiden kemalangan penerbangan Emirates ketika mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai semalam. – AFP

“Kami mengesahkan penerbangan EK521 dari Thiruvananthapuram ke Dubai terbabit dalam nahas di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai,” katanya dalam Twitter.

Syarikat itu berkata, ada 275 penumpang dan kru di dalamnya dan keutamaan mereka sekarang adalah keselamatan semua yang terbabit.

“Kami boleh mengesahkan tiada kematian di kalangan penumpang dan anak kapal kami. Semua penumpang dan anak kapal diambil kira dan selamat,” katanya.

Pihak berkuasa lapangan terbang menghentikan semua operasi di Dubai International sehingga diberitahu kelak, Dubai Airports berkata di Twitter.

Ia berkata kemudian bahawa penerbangan akan disambung semula dari 6:30 (1430 GMT) “dengan pesawat yang lebih besar diberi keutamaan.” – AFP