Tiada ngauman...

Tiada ngauman Tiger di Masters

AUGUSTA, 6 April – Tiger Woods tiba di Augusta National semalam, tetapi hanya bagi Masters Champions Dinner, sementara Jack Nicklaus memberi amaran Woods pada satu hari akan meningkatkan kebangkitan lewat kerjayanya untuk menentang diri sendiri.

Legenda-legenda golf berhimpun bersama para pemenang Masters bagi makan malam tahunan mereka dengan Woods diletakkan kepada peranan pengunjung, tidak dapat untuk beraksi enam bulan selepas pembedahan kedua belakangnya.

“Saya semakin baik dan menunjukkan perkembangan, tetapi malangnya, masih belum bersedia dari segi fizikal untuk beraksi. Saya bersedia untuk keluar sana sekali lagi secepat yang mungkin,” kata Woods dalam kenyataan di laman sesawangnya.

“Biarpun tidak beraksi dalam pertandingan, saya mahu menghadiri Champions Dinner tahun ini. Terdapat banyak rakan rapat, sahabat lama di bilik itu.”

Di antara mereka adalah Nicklaus, juara utama 18 kali yang purata rekodnya menjadi sasaran bagi Woods, juara utama 14 kali, sejak zaman kanak-kanak.

Woods terlepas kejohanan Masters ke-80 kerana masih belum pulih selepas pembedahan tulang belakang. - Reuters
Woods terlepas kejohanan Masters ke-80 kerana masih belum pulih selepas pembedahan tulang belakang. – Reuters

Nicklaus bervakap sebelum makan malam dan berkata Woods, yang berusia 40 tahun pada Disember lalu, tidak hanya kembali tetapi menjadi juara sekali lagi. “Saya tidak rasa dia sudah selesai,” kata Nicklaus. “Saya rasa Tiger akan memenangi lebih banyak pertandingan.”

Ketika Woods dilihat lebih optimis sejak kebelakangan, dia meletakkan keraguan mengenai potensinya sendiri untuk kembali pada Disember lalu dengan berkata, “Banyak perkara di luar jangkaan, ini akan mengejutkan. Selama 20 tahun saya di luar sana, saya rasa saya telah mencapai banyak, dan jika ia memerlukan, jadi saya memiliki persaingan yang bagus. Tetapi saya berharap ia belum berakhir.”

Nicklaus, yang memenangi dua gelaran utama pada usia 40 tahun pada 1980 dan menjadi juara Masters tertua pada 1986 pada usia 46 tahun, berkata Woods tidak mengheboh-hebohkan jangkaan.

“Ia mungkin jawapan yang lebih mudah, “Saya akan kembali ke luar sana minggu depan, dan akan melakukannya,” kata Nicklaus. “Dia mungkin letih menyatakannya. Jika dia berkata yang lain, semua orang yang mengetepikannya seketika. – AFP