Tiada pemenan...

Tiada pemenang dalam konflik Laut China Selatan

SINGAPURA, 30 Ogos – Presiden Vietnam Tran Dai Quang mengingatkan hari ini tidak terdapatnya pemenang dalam mana-mana konflik bersenjata yang dicetuskan oleh perbalahan wilayah di Laut China Selatan.

Quang, yang sedang mengadakan lawatan negara ke Singapura, memberitahu satu forum bahawa perkembangan terbaru di sana sedang mengancam keselamatan serantau. Pemimpin Vietnam tidak menyebut mana-mana negara tetapi timbulnya ketegangan yang meningkat mengenai tindakan China.

China menuntut sebahagian besar Laut China Selatan. Ia telah menuntut semula terumbu dan membina lapangan terbang kecil yang berupaya menganjur peralatan tentera, sekali gus mencetuskan kemarahan pihak menuntut yang dipimpin oleh Vietnam dan Filipina.

“Laut China Selatan, terletak di tengah Asia Tenggara, bukan sahaja membawa banyak faedah penting kepada negara di rantau itu tetapi ia juga merupakan jalan penting kepada pengangkutan laut dan udara dunia,” kata Quang.

Tran Dai Quang (kiri) mengalu-alukan hadirin sementara Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah ISEAS, Wang Gungwu (kanan) melihatnya semasa satu forum Singapura ke-38 di Singapura pada 30 Ogos. – AFP
Tran Dai Quang (kiri) mengalu-alukan hadirin sementara Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah ISEAS, Wang Gungwu (kanan) melihatnya semasa satu forum Singapura ke-38 di Singapura pada 30 Ogos. – AFP

Namun ‘pembangunan baru-baru ini yang membimbangkan’ di sana “mempunyai kesan negatif ke atas keselamatan persekitaran rantau, terutamanya keselamatan laut, kebebasan pelayaran dan lintas terbang.”

“Dan jika kami membenarkan ketidakstabilan berlaku, terutamanya dalam kes konflik bersenjata, tidak adanya pemenang atau orang yang kalah sebaliknya semua akan kalah,” beliau mengingatkan.

Tran sedang bercakap kepada diplomat, akademik dan pelajar pada satu forum yang dianjurkan oleh Institut ISEAS Yusof Ishak. Empat negara Asia Tenggara – Brunei, Malaysia, Filipina dan Vietnam – serta Taiwan mempunyai tuntutan ke atas laut tersebut. – AFP