Tiada perbank...

Tiada perbankan konvensional dalam portfolio ‘Simpanan Syariah’

KUALA LUMPUR, 25 Julai – Skim pelaburan patuh Syariah sepenuhnya atau ‘Simpanan Syariah’, yang akan dilaksanakan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tahun depan, tidak mengguna pakai perbankan konvensional dalam portfolio pelaburannya.

Bagaimanapun, strategi pelaburannya masih berpandukan model Alokasi Aset Strategik (SAA), dengan objektif untuk melindungi dan meningkatkan nilai simpanan persaraan ahli, kata dana persaraan itu menerusi satu kenyataan.

Pelaksanaan skim pelaburan patuh Syariah sepenuhnya ini bukan baharu kepada KWSP memandangkan selama ini dana persaraan itu mematuhi dasar pelaburan dan garis panduan beretika yang melarangnya daripada melabur dalam sektor yang menggalakkan perjudian, mengeluarkan dan mengedar senjata untuk peperangan, menghasilkan dan mempromosikan alkohol selain aktiviti yang mempromosi hiburan tidak berlandaskan Syariah.

Selain itu, KWSP tidak melabur di negara yang tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Malaysia.

KWSP juga berkata kadar dividen bagi ‘Simpanan Syariah’ akan berasaskan prestasi sebenar pelaburan patuh Syariah yang dibuat oleh dana itu.

Mengenai perbandingan antara simpanan syariah yang ditawarkan oleh Tabung Haji (TH), KWSP berkata skim baharu itu mempunyai konsep yang sama.

Operasi serta pengurusan pelaburan tertakluk kepada prinsip Islam serta berlandaskan garis panduan yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Penasihat Syariah masing-masing.

Namun objektif penubuhan KWSP dan TH adalah berbeza.

Lembaga Tabung Haji berperanan sebagai pengelola dana jemaah haji dan mengurus aktiviti haji, manakala KWSP menyediakan faedah persaraan kepada ahli.

Pada masa yang sama, strategi dan objektif pelaburan KWSP berbeza daripada TH, termasuk kadar dividen.

Oleh itu, perbandingan secara langsung antara kadar dividen KWSP dan TH atau dana lain, tidak bersesuaian memandangkan setiap dana mempunyai objektif, strategi dan risiko yang berbeza.

KWSP merupakan organisasi keselamatan sosial yang bertanggungjawab untuk menjaga simpanan hari tua ahli.

Justeru, strategi pelaburan KWSP, yang disokong oleh rangka kerja pengurusan risiko pelaburan yang menyeluruh, memberi penekanan ke atas pelaburan berhemah, berisiko rendah dan mampu menyediakan pulangan stabil jangka panjang.

‘Simpanan Syariah’ KWSP dijadualkan dilancarkan pada Januari 2017, dengan saiz dana permulaan sebanyak RM100 bilion. – Bernama

ARTIKEL YANG SAMA