Tidak perlu r...

Tidak perlu risau ‘penjajahan’ pekerja asing

JAKARTA, 30 Ogos (Agensi) – Menteri Tenaga Manusia Indonesia M Hanif Dhakiri meminta orang ramai supaya jangan bimbang mengenai “penjajahan” pekerja asing yang datang ke Indonesia tatkala kerajaan merangka undang-undang untuk menapis pekerja berkenaan.

“Jangan bimbang, kerana terdapat banyak syarat-syarat mandatori seperti yang ditetapkan dalam Peraturan Menteri Tenaga Manusia, yang boleh digunakan sebagai alat untuk perlindungan pekerja dalam negeri,” kata Dhakiri.

Menghapus syarat-syarat bercakap dalam Bahasa Melayu untuk pekerja asing telah membimbangkan sesetengah pihak. Mereka fikir ia akan menjadikannya senang untuk pekerja asing bekerja di sini dan mengurangkan peluang pekerjaan untuk pekerja dalam negeri di negara itu.

Sebelumnya, Menteri Tenaga Manusia mempunyai perintah lain mengenai Prosedur Penggunaan Pekerja Asing, yang mewajibkan pekerja asing mesti boleh bertutur dalam Bahasa Melayu. Namun Dhakiri telah mengubah peraturan tersebut dan menghapus syarat berkenaan menerusi satu lagi Peraturan Menteri.

Dhakiri menekankan penggunaan pekerja asing di Indonesia tidaklah semudah seperti yang difikirkan. Mereka mesti memenuhi syarat-syarat lain, seperti berupaya mengisi jawatan tertinggi yang disediakan kepada pekerja asing, tambah beliau.

Jika terdapat pekerja asing yang memegang jawatan pada peringkat lebih rendah, Dhakiri berkata ia merupakan satu pencabulan peraturan dan permit visa mereka.

Selain daripada itu, syarat-syarat penggunaan pekerja asing mesti diiringi oleh penggunaan pekerja tempatan dalam konteks pemindahan teknologi dan sains, yang juga dinilai sebagai positif untuk pekerjaan di negara.

Ia juga menetapkan syarikat yang merekrut seorang pekerja asing juga perlu merekrut 10 pekerja tempatan.

Kerajaan juga memerlukan peraturan yang lebih ketat, termasuk mewajibkan pekerja asing memiliki sijil kecekapan atau pengalaman kerja sekurang-kurangnya lima tahun, dan terdapat juga beberapa jawatan yang akan ditutup kepada pekerja asing.