‘Tiga besar’ ...

‘Tiga besar’ sukan golf kembali

PARIS, 15 Dis (AFP) – Tahun perubahan dalam golf menyaksikan kemunculan ‘Tiga Besar’, mengisikan kekosongan yang diisikan oleh Tiger Woods.

Jordan Spieth, Jason Day dan Rory McIlroy menamatkan tahun dengan podium rangking dunia, dalam kedudukan itu, dan persaingan mereka dilihat akan menceriakan pada tahun baru.

Spieth, baru berusia 22 tahun, adalah yang termuda dari ketiganya dan bagi tahun yang berlalu, dia menjadi cerita.

Dia memenangi Masters bagi gelaran utamanya pada April dan disusuli dengan memenangi Terbuka AS dua bulan kemudian. Dia kemudian bersedia bagi St Andrews dengan perbincangan mengenai tidak pernah sebelumnya mencapai tahun kalendar Grand Slam untuk mendominasi laman–laman sukan.

Dia hampir menjadi pemain kedua, selepas Ben Hogan pada 1953, untuk memenangi tiga pertandingan utama dalam setahun, tetapi mencatatkan bogey di lubang ke 17, Road Hole, menyaksikannya terlepas satus trok dengan memenangi playoff tiga pemain yang dimenangi oleh Zach Johnson.

(Dari kiri) Jordan Spieth, Rory Mcllroy dan Jason Day. – Reuters
(Dari kiri) Jordan Spieth, Rory Mcllroy dan Jason Day. – Reuters

Spieth kemudian hilang kedudukan nombor satu yang dirampasnya dari McIlroy pada Jun kepada pemain dari Australia, Day, 27, yang memenangi empat pertandingan lewat Julai sehingga pertengahan September, termasuk pertandingan utama pada Kejuaraan PGA.

Pemain dari Texas itu merampas kembali kedudukan nombor satu dengan kemenangan pada penutup Jelajah Kejuaraan, memenangi Piala FedEx dalam pertukaran itu.

McIlroy dalam pertandingan memiliki tahun yang bercampur –campur, gagal untuk menambah penguasaannya ke atas gelarna utama yang masih berada di kedudukan keempat.

Dia hanya menyalahkan dirinya sendiri selepas dipaksa tidak beraksi dalam mempertahankan mahkota Terbuka British kerana kecederaan ligament buku lali ketika beraksi bola sepak bersama rakan-rakannya.

ARTIKEL YANG SAMA