Tiga ditahan ...

Tiga ditahan berkaitan serangan di Hua Hin

BANGKOK, 29 Ogos – Dua suspek dalam siri serangan bom di bandar pelancongan Thailand mempunyai kaitan dengan pemberontak Islam selatan, kata polis hari ini, yang pertama kali kaitan jelas telah dibuat berhubung pemberontakan.

Tidak ada yang mendakwa bertanggungjawab atas pengeboman dan siri pembakaran itu, yang melanda pusat peranginan popular di selatan bulan ini, membunuh empat dan mencederakan puluhan yang lain termasuk pengunjung Eropah.

Tiga waran tangkap telah dikeluarkan oleh mahkamah tentera – semuanya bagi lelaki Islam dari selatan.

Usmeen Katemmadee, berusia 29 tahun dari wilayah Pattani yang dinamakan dalam waran tangkapan terbaru hari ini, adalah dikehendaki kerana memiliki bom dan melakukan pembakaran berhubung serangan di Hua Hin, tempat letupan berganda membunuh dua orang.

Dua waran tangkap sebelumnya adalah bagi seorang lelaki bernama Ahama Lengha dari wilayah Narathiwat dan seorang lelaki bernama Russalan Baima dari kawasan kejiranan Songkhla.

Kolonel Krissana Pattanacharoen, jurucakap timbalan polis negara, berkata kedua-dua Ahama dan Usmeen mempunyai kaitan dengan pemberontakan selatan sebelumnya.

“Suspek pertama (Ahama) mempunyai kaitan langsung dengan pemberontakan menerusi ujian DNA sementara itu suspek ketiga (Usmeen) pernah dikeluarkan waran tangkap sebelumnya kerana memiliki senjata api dan beberapa tuduhan lain,” katanya kepada AFP.

Katanya masih tidak jelas jika Russalan mempunyai kaitan dengan pemberontakan.

Serangan itu jarang sekali berlaku di negara tempat pengunjung barat jarang-jarang terperangkap dalam serangan keganasan politik. – AFP