Tiga hakim te...

Tiga hakim teliti atlet Rusia ke Rio

RIO DE JANEIRO, 31 Julai – Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa telah berkata tiga panel hakim yang akan membuat “keputusan muktamad” di mana atlet Rusia boleh bersaing di Sukan Olimpik Rio, dijangka bermula dalam masa kurang dari seminggu.

Panel itu akan meneliti setiap kes secara individu dan membuat “keputusan muktamad” sebelum Jumaat, jurucakap IOC, Mark Adams berkata lewat semalam.

Satu larangan atlet Rusia individu diikuti laporan oleh peguam Kanada Richard McLaren untuk World Anti-Doping Agency (WADA) yang menyatakan bahawa doping atlet Rusia telah dianjurkan oleh Kementerian Sukan dan dibantu oleh perkhidmatan rahsia Rusia semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk di Sochi 2014.

Menolak panggilan untuk larangan menyeluruh terhadap Rusia, IOC memutuskan pada 24 Julai bahawa persekutuan sukan individu perlu menyiasat atlet terbabit dalam laporan itu dan membuat keputusan yang perlu diambil kira.

Setakat ini, Jawatankuasa Olimpik Rusia telah menyingkirkan sekurang-kurangnya 117 individu yang mahu menyertai acara pada Olimpik Rio itu nanti.

Menteri Sukan Rusia, Vitaly Mutko berkata semalam bahawa beliau menjangkakan 266 atlet untuk bersaing. Tinju, golf, gimnastik dan persekutuan taekwondo masih belum melaporkan keputusan mereka.

Panel tiga hakim terdiri daripada Presiden Dunia Memanah dan ketua suruhanjaya perubatan dan saintifik IOC Ugur Erdener, komisen atlet IOC, Claudia Bockel, dan ahli IOC Sepanyol, Juan Antonio Samaranch. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA