Tiga kes MERS...

Tiga kes MERS dikenal pasti

SEOUL, 21 Mei – Pegawai kesihatan Korea Selatan mengesahkan kes ketiga Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) di negara hari ini, dengan dua kes terbaru ditemui dalam orang yang telah mempunyai sentuhan dengan pesakit pertama selepas beliau pulang dari Timur Tengah.

Pihak berkuasa juga telah mengasingkan 64 orang lain yang merupakan ahli keluarga atau pekerja perubatan yang merawat ketiga-tiga pesakit sebagai langkah berjaga-jaga, kata Yang Byung-guk, pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea kementerian kesihatan.

Keputusan ujian kembali positif untuk wanita berusia 63 tahun, isteri kepada kes pertama, serta seorang lelaki berusia 76 tahun yang berkongsi sebuah bilik hospital bersamanya, kata kementerian kesihatan.

Lelaki pertama didiagnosis dengan penyakit tersebut semalam selepas satu lawatan ke Bahrain, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, di mana penyakit meletus, beritahu Yang pada taklimat.

Shin Hyoung-shik, pakar penyakit berjangkit yang bertanggungjawab merawat pesakit, berkata dua kes terbaru mempunyai tanda demam tetapi tidak mempunyai tanda-tanda kesukaran bernafas.

“Pesakit pertama telah berpulih, dengan kurang kesukaran bernafas,” kata Shin.

Kementerian berkata semalam ia tidak melihat penyakit tersebut akan merebak kepada penduduk lain disebabkan mereka yang mempunyai sentuhan dengan pesakit pertama telahpun diasingkan. – Reuters