Tiga pekerja ...

Tiga pekerja hilang selepas jambatan runtuh di China

BEIJING, 11 Sept – Sebuah jambatan runtuh di tengah China hari ini mengakibatkan tiga pekerja hilang, lapor media tempatan.

Runtuhan itu berlaku ketika jambatan itu sedang diperbaiki di wilayah Jiangxi, lapor agensi berita rasmi Xinhua melaporkan.

Lima pekerja yang jatuh ke dalam sungai kemalangan itu telah diselamatkan dan dihantar ke hospital, kata Xinhua. Pasukan penyelamat masih mencari tiga pekerja yang hilang.

Punca kejadian masih dalam siasatan, kata agensi itu.

Gambar yang disiarkan oleh Xinhua menunjukkan perkhidmatan penggunaan jambatan itu telah dihentikan daripada digunakan.

Walaupun jambatan runtuh adalah jarang berlaku, kemalangan jalan raya merupakan perkara biasa di China, dengan lebih daripada 250,000 orang terbunuh setiap tahun di jalan raya di negara ini, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Jambatan runtuh dilihat di Taihe County, Wilayah Jiangxi timur China kelmarin  mencederakan lima dan mengakibatkan tiga hilang. – Xinhua
Jambatan runtuh dilihat di Taihe County, Wilayah Jiangxi timur China kelmarin mencederakan lima dan mengakibatkan tiga hilang. – Xinhua

China telah menyaksikan kebakaran bas berulang pada tahun-tahun baru-baru ini yang telah menyebabkan beberapa kematian.

Kemalangan pada Julai membunuh 26 apabila jurulatih merempuh rel pengawal lebuh raya dan menjunam ke dalam terusan dan kemalangan bas membunuh 35 pada bulan Jun.

Jurutera jarak jauh disediakan bagi mengangung kos yang lebih murah bagi perjalanan antara bandar-bandar dan persaingan antara firma pengangkutan boleh menjadi sengit. – AFP