Tiga penungga...

Tiga penunggang basikal Rusia disekat sertai Rio

PARIS, 29 Julai – Jawatankuasa Olimpik Rusia (ROC) telah menyingkirkan tiga pelumba dari pasukan yang akan beraksi ke Rio manakala tiga lagi, yang berpotensi terlibat dalam laporan McLaren, adalah di bawah penyiasatan, UCI mengumumkan semalam.

Penyertaan ketiga-tiga mereka ditarik balik oleh ROC sebelum ini dan telah dikenakan sekatan kerana melanggar peraturan anti-doping, yang bermakna mereka gagal memenuhi kriteria kelayakan yang dimasukkan ke dalam tempat untuk atlet Rusia oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC).

“UCI sedang dalam proses mengenal pasti sampel pelumba berkenaan dan dalam dialog rapat dengan WADA untuk bergerak ke hadapan dengan kes-kes ini dengan segera,” satu kenyataan UCI dibaca.

“Ia juga telah meluluskan nama-nama tiga atlet kepada IOC dalam konteks keputusan Lembaga Eksekutifnya.”

Presiden Rusia Jawatankuasa Olimpik (ROC) Alexander Zhukov menghadiri majlis perpisahan sebelum pasukan Olimpik negara berlepas ke Rio semalam. ROC telah menyingkirkan tiga pelumba basikal Rusia dari beraksi di Rio. - AFP
Presiden Rusia Jawatankuasa Olimpik (ROC) Alexander Zhukov menghadiri majlis perpisahan sebelum pasukan Olimpik negara berlepas ke Rio semalam. ROC telah menyingkirkan tiga pelumba basikal Rusia dari beraksi di Rio. – AFP

Kenyataan UCI berkata: “Selain itu, Yayasan Berbasikal Anti-Doping (CADF) telah menjalankan penilaian teliti pada 11 pelumba lain yang dinamakan oleh ROC untuk mengambil bahagian dalam acara berbasikal Rio 2016.”

Skandal doping kini membelenggu Olimpik dan sukan Rusia dan telah mencetuskan keraguan yang ditimbulkan oleh profesor undang-undang Kanada Richard McLaren yang melaporkan untuk World Anti-Doping Agency (WADA) secara terperinci mengenai sistem doping yang digunakan oleh Kementerian Sukan Moscow lebih daripada 30 sukan tempoh empat tahun.

IOC mencetuskan kritikan sengit pada hari Ahad apabila ia menentang larangan menyeluruh terhadap negara yang memihak kepada membenarkan persekutuan sukan individu untuk membuat panggilan di mana Rusia boleh pergi ke Rio.

Keputusan UCI mengambil jumlah atlet Rusia digantung daripada Rio kepada 111 daripada 387 pada mulanya yang diumumkan oleh ROC. – AFP