Tiga terbunuh...

Tiga terbunuh dalam serangan lelaki bersenjata

LOS ANGELES, 26 Feb (AFP) – Seorang lelaki bersenjata membunuh tiga orang dan mencederakan 14 orang lainnya di kilang pemotong rumput di Kansas hari ini sebelum ditembak mati oleh pihak polis dalam kejadian terbaru tembakan besar-besaran yang melanda Amerika Syarikat, menurut seorang pegawai polis.

Sherif Harvey County T. Walton berkata penembak itu ialah pekerja di Excel Industries, terletak di Hesston, komuniti ketat bersatu di utara Wichita.

Walton berkata pegawai pertama yang tiba di tempat kejadian menembak lelaki bersenjata itu, menyelamatkan “banyak, banyak nyawa.”

“Ini adalah keadaan yang mengerikan,” kata Walton, menambah bahawa jabatannya menerima panggilan tahniah daripada Rumah Putih selepas insiden itu.

Walton berkata pihak berkuasa mempunyai maklumat terhadap “beberapa perkara yang mencetuskan tindakan orang ini,” namun dia tidak mengulas lanjut mengenainya.

Para pekerja kecemasan berkumpul di luar bangunan bagi merawat mangsa-mangsa yang cedera.
Para pekerja kecemasan berkumpul di luar bangunan bagi merawat mangsa-mangsa yang cedera.

Pembunuhan beramai-ramai itu adalah yang terbaru dalam siri penembakan besar-besaran di Amerika Syarikat, di mana serangan-serangan sebegitu telah menjadi perkara biasa.

Walton berkata lelaki bersenjata itu, yang dia menolak untuk mendedahkannya, pada awalnya menembak dua penunggang motosikal dari keretanya, dan kemudian mencuri sebuah trak pikap daripada salah seorang mangsanya sebelum menuju ke kilang itu.

Dia menembak seorang wanita di tempat letak kereta dengan senapang raifal dan kemudian memasuki kilang itu melepaskan tembakan peluru apabila orang melarikan diri untuk menyelamatkan nyawa mereka menjerit tembakan berlaku menurut seorang saksi.

Media setempat mengenal pasti penembak itu sebagai Cedric Ford, 38, yang bekerja sebagai pelukis di kilang itu dan telah menyiarkan gambar dirinya bersama senapang raifal di Facebook.

Matt Jarret, seorang pelukis di Excel, memberitahu ahli gabungan CNN, KSNW bahawa “tidak pernah dalam sejuta tahun” dia menjangkakan Ford akan melakukan perkara sebegini sebelum dia melihatnya membuka tembakan.

“Dia seorang lelaki yang cukup matang,” kata Jarrel. “Dia merupakan seseorang yang saya boleh berbual mengenai segala-galanya.”

Ford baru-baru ini berpindah ke kawasan itu dari Miami, dan mempunyai rekod jenayah yang banyak, termasuk sejarah merayau, melepak dan memiliki senjata-senjata haram, menurut laporan-laporan media.